Knarkbossen ”El Chapos” son gripen i Mexiko

Ovidio Guzmán, son till den fängslade mexikanske knarkbossen ”El Chapo”, har gripits i Sinaloa i nordvästra Mexiko. Oroligheter bröt ut efter tillslaget, som genomfördes några dagar innan USA:s president Joe Biden besöker landet.

En militärkonvoj patrullerar Culiacáns gator på torsdagen efter gripandet av Ovidio ”Musen” Guzmán.
06.01.2023 07:46
Ovidio Guzmán, känd som ”Musen”, greps i en operation av säkerhetsstyrkor från armén och nationalgardet innan gryningen på torsdagen i staden Culiacán.
Säkerhetsstyrkorna besköts i samband med att de omringade ett följe med stadsjeepar, men militären lyckades få kontroll över situationen och kunde gripa och avväpna kartellmedlemmarna. En av dem identifierades som Ovidio Guzmán, en av de utpekade ledarna för den så kallade Sinaloakartellen.
Den dramatiska operationen var resultatet av sex månaders spaning, uppger Mexikos försvarsminister Luis Cresencio Sandoval.

Flygplan besköts

Som svar satte kartellmedlemmar upp 19 vägspärrar och blockerade alla infarter till staden Culiacán. Vägspärrar inrättades också vid stadens flygplats och den lokala armébasen. Guzmán kunde ändå eskorteras till Mexico City med hjälp av flygvapnet, uppger försvarsministern.
Strider mellan kartellmedlemmar och säkerhetsstyrkor fortsatte under eftermiddagen. Bilar sattes i brand i staden och statliga myndigheter har uppmanat människor att stanna inomhus.
Flygtrafik ställdes in av säkerhetsskäl. Ett flygbolag uppger att ett av deras kommersiella flygplan besköts då det förberedde sig för start. Även ett militärflygplan har beskjutits och träffats av skott, enligt Mexikos civila luftfartsmyndighet.

Släpptes av presidenten

Ovidio Guzmán greps även av myndigheterna för tre år sedan. Det försöket satte i gång en våldsvåg i Culiacán, som i slutändan ledde till att president Andrés Manuel López Obrador beordrade militären att släppa honom.
Enligt försvarsminister Sandoval är Guzmán ledare för en Sinaloa-fraktion som han kallade ”los menores” eller ”juniorerna”. Fraktionen är också känd som ”los Chapitos” för El Chapos söner.
Ovidio Guzmán är efterlyst av USA för narkotikasmuggling och gripandet sker innan den amerikanska presidenten Joe Biden besöker Mexiko på söndag.

ANDRA LÄSER