Carl Fredrik Reuterswärds hopknutna revolver i brons, Non-Violence, kan ses utanför FN:s högkvarter i New York sedan 1988 – och från och med nu också i Mariehamn. Detta efter att kommerserådet Anders Wiklöf donerat en identisk skulptur till Åland.
Skulpturen är signerad av konstnären med dennes initialer, CFR, samt numrerad 6/8. I mindre dimensioner kan Non-Violence beskådas på många olika platser i världen, men i sin "monumentala version" är den sällsynt. Förutom i New York och Mariehamn, finns kända exemplar vid Olympic Museum i Lausanne, i Beirut, Belfast och Mexico City.
Antikvitetsexperten Knut Knutson, känd från SVT:s Antikrundan och chefsintendent vid Uppsala auktionskammare, har haft en nyckelroll då förvärvet möjliggjorts. Han är mycket entusiastisk över den unika överlåtelsen.
– Detta är en av världens mest kända symboler för fred, icke-våld, rättvisa och alla människor lika värde.

Knut Knutson
Han tycker att Non-Violence passar utmärkt på Åland och att skulpturen kan påminna både ålänningar och gäster utifrån om örikets demilitariserade status; om att man kommit till fredens öar.
Statyn ska stå på en sockel av röd granit och det går utmärkt väl att interagera fysiskt med verket, säger Knutson.
– Den här skulpturen blir bara vackrare och vackrare genom att stå ute. Och ju fler barn som klättrar på den desto vackrare blir den!
Anders Wiklöf säger efter avtäckningen på onsdagen att han känner sig glad och stolt.
– Den är en av de största fredssymbolerna i vår tid, och det är klart att det ska stå på Åland.
Statyn är de facto den andra gåva Wiklöf skänker landskapet i samband med 100-årsfirandet. I fjol fick landskapet en Steinwayflygel.
– Då skojade jag och sa att den ska hålla i 200 år, men den här skulpturen är i brons så den borde hålla i tusen!
Även om Wiklöf säger sig vara en stor vän av demilitariseringen, är han noga med att påpeka att han inte vill att gåvan ses som en markering mot Finlands militär.
– Min pappa var med i kriget 1939 och hans generation offrade sina bästa år. Jag måste säga att jag tycker att det är enormt. Jag är stolt också över vår militär. Och om något skulle hända så är militären välkommen hit.
John Lennons död
Så hur skapades då skulpturen, som kommit att bli ett ikoniskt fredsmonument? Konstnären Carl Fredrik Reuterswärd (1934–2016) föddes i Sverige och studerade i Paris men var länge bosatt i New York, där han lärde känna John Lennon och Yoko Ono. Efter Lennons våldsamma död 1980 uppmuntrade Yoko Ono Reuterswärd att skapa en konstnärlig hyllning till John Lennons vision om fred, berättar Knut Knutson.
Skulpturen blev en och en halv meter bred, och gjöts i brons under vintern 1984-1985, varefter det första exemplaret placerades i Strawberry Fields vid Central Park, tvärs över gatan från Dakota Building där Lennon bodde. 1988 flyttades skulpturen till entrén utanför FN:s högkvarter på Manhattan, där den än i dag fotograferas flitigt. Genom flytten grundlades också Reuterswärds berömmelse.

Anders Wiklöf donerar världsberömt fredsmonument till Åland.
Den skulptur Anders Wiklöf införskaffat har tidigare haft en anonym svensk ägare och såldes på en välgörenhetsauktion den 20 maj, där 40 procent av försäljningspriset donerades till förmån för Unicefs arbete i Ukraina.
ANDRA LÄSER
Värnplikt
Är värnplikten för kort i Finland? Krigsvetaren varnar: ”Upprepa inte samma misstag som Ukraina”
02.04.2023 05:01

Sociala medier
Sås och Kopp byter namn, papegojor anländer till Esplanadparken? Kan låta för bra för att vara sant – och det är det
02.04.2023 08:43

Kriget i Ukraina
Underrättelse: ”Mycket högt antal” ryska soldater dör av alkohol och dålig vapenhantering
02.04.2023 11:29


