Oppositionen missnöjd med tidtabellen för gränsfrågan – "Tycks vara lättare ta egendom än att stänga gränsen"

Oppositionen grillade Anna-Maja Henriksson (SFP) och Krista Mikkonen (Gröna) om beredskapslagen och särskilt gränssäkerheten.

Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra.
Sannfinländarnas Riikka Purra (Sannf) fortsatte på torsdagen sin kritik mot att regeringens förslag om tillägg till beredskapslagen inte innehåller en möjlighet att stänga gränserna.
Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) presenterade på torsdagen en ny proposition där hybridhot läggs till som definition på undantagsförhållanden.
Men den del som gäller gränspåtryckningar, där asylansökande används som spelknappar, dröjer eftersom frågan utreds med EU-kommissionen.
– Fortfarande finns inget förslag som kan avbryta mottagandet av asylansökningar, sade Purra på riksdagens frågetimme.
– Ledamot Purra, anser du att Finland inte är en rättsstat, svarade Henriksson och tillade att asylrätten kräver en genomgång med EU också för att det är fråga om EU:s yttre gräns.
– Det är förresten märkligt att ni inte ser alla andra delar av helheten då det gäller hybridhot, bara det här. Och det är märkligt att ni läcker ut dokument i offentligheten, fortsatte Henriksson, och syftade på att Sannfinländarna kritiserat innehåll i propositionen innan den var publicerad.
Justitieministeriet har gjort den tolkningen att man inte kan slopa asylrätten, och söker nu i stället svar hos EU på hur man kan begränsa mottagandet, till exempel de platser där man tar emot ansökningar.
Purra frågade om man i så fall anser att Polen och Litauen inte är rättsstater. Länderna utsattes tidigare för påtryckningar vid den vitryska gränsen.
Samlingspartiets Antti Häkkänen sade att regeringen redan har haft tid på sig att bereda frågan och tala med EU efter påtryckningarna i Vitryssland.
– Sedan dess har man kunnat konstatera att det är en svaghet att inte kunna stänga gränsen vid behov.
Riksdagsledamot Wille Rydman (Saml) hänvisade till att beredskapslagen ändå innehåller verktyg som skulle ge migrationsmyndigheter möjlighet att nyttja fastigheter.
– Jag förstår att asylrätten är en svår fråga. Det borde inte heller vara lätt att ingripa i rätten till egendom, men det ter sig nu lättare för er, sade Rydman.
Anna-Maja Henriksson lovade att den del som gäller gränssäkerheten ska beredas så snabbt som möjligt.
ANDRA LÄSER