Historisk dag i Esbo: nu kör spårvagnar längs gatorna i Vermo och Alberga

Den 1 februari 2023 går till historien som dagen då spårvagnen kom till Esbo. I morse körde Spårjokern över stadsgränsen från Helsingfors till Esbo norr om Vermo travbana. Men ännu lever snabbspårvägen inte upp till sitt namn, under den första testdagen kör spårvagnen endast i promenadfart.

När Spårjokern gjorde sin premiärtur i Esbo skedde det utan hornorkester och ballonger. I stället anlände snabbspårvagnen sakta rullande i promenadfart, med ingenjörer i gula arbetskläder gående bredvid den. Men så handlar det också bara om testkörning, som i februari sker på sträckan Sockenbacka-Alberga.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
01.02.2023 13:00 UPPDATERAD 01.02.2023 13:03
Esbo stads tekniska direktör Olli Isotalo är en nöjd tjänsteman när han tillsammans med teknisk personal och inbjudna journalister tar emot den första spårvagnen som anländer till hållplatsen på Bergansvägen i Esbo.
– Det här är en betydelsefull dag för Esbo. Spårjokern innebär framför allt att tvärtrafiken i huvudstadsregionen blir smidigare. Den stärker också Albergas betydelse som en central knutpunkt för kollektivtrafiken, här blir det lätt att byta från tåg till spårvagn, säger Olli Isotalo.

ANDRA LÄSER