Jeavestone står för briljant proggrock

Kalajokibaserade Jeavestones musik låter så godmodig att man gott kunde kalla den för glädjeproggrock.

Bara pseudonymer. Tommy Glorioso, Kingo, Jim Goldworth och Mickey Maniac utgör Jeavestone.

PROGGROCK

Jeavestone: Human Games
(Presence Records)
Bandets kärntrupp som uppträder under de lustiga pseudonymerna Jim Goldworth (sång, gitarr, klaviatur), Mickey Maniac (gitarr), Tommy Glorioso (bas) och Kingo (trummor, slagverk) är tajt samspelta, behärskar proggens krävande vändningar och har ett gott gehör för det melodiösa.
Jämfört med de tre tidigare Jeavestone-plattorna har bandet nu bättre lyckats sammanfatta sina sprudlande idéer så att lyssnaren inte totalt överrumplas av allt det goda. Utöver briljant spel bjuder Human Games också på stilig stämsång och Jim Goldworth sjunger verkligen ut.
Parallellt med bandets personliga stil skönjs i musiken tydliga influenser från Queen (Another) och The Beatles (Dinner At Eight). Arora Borealis’ reggaeknyckar fungerar som ett fräscht drag och med ett rapavsnitt av Dave Maijanen på något obskyrt språk, garanteras en munter stund.
På skivan medverkar flera gästande musiker med allt från blås och stråkar till klaviatur och övrigt behövligt som bidrar till en ytterst slående helhet som på sitt lustiga sätt håller flaggan i topp för högklassig inhemsk proggrock.
ANDRA LÄSER