Norrmän vill med på finsk vätgassatsning – köper del av företag som har stora planer för Åland

Norska Norwegian Hydrogen köper uppstartsföretaget Hydre av finländska Flexens. Det norska företagets mål är att bygga ett nät av tankstationer för vätgas som löper genom alla nordiska länder.

Så här tänker sig Norwegian Hydrogen att stationerna för tankning av vätgas kunde se ut.
Katarina Koivistokatarina.koivisto@hbl.fi
03.02.2023 14:37 UPPDATERAD 03.02.2023 14:46
Det finns en stor potential för vätgasen som bränsle för den tunga trafiken. Det tror företaget Norwegian Hydrogen som köpt in sig på marknaden i Finland genom bolaget Hydre. 
– Men till en början kommer vi att behöva statligt stöd, det är ingen kö till tankstationerna ännu, säger Per Øivind Voie, vd på Norwegian Hydrogen.
Hydre grundades för ett drygt år sedan som en spin-off till företaget Flexens. Flexens satsar på att utveckla produktionen av vätgas i Finland. Företaget planerar bland annat att bygga det som kan bli Finlands hittills största vätgasanläggning i Karleby. 
Flexens driver också projektet Smart Energy Åland.
– Värdekedjan då det gäller vätgas har många delar, vi satsar på utvecklingen av grön vätgasproduktion medan Norwegian Hydrogen har kunnandet då det gäller stationerna för tankning, säger Flexens vd Berndt Schalin.
Schalin vill inte säga exakt vad Flexens får betalt för Hydre. Men affären går på plus då man räknar på vad Flexens lagt ner i tid och pengar, uppger han.
I januari beviljade Energimyndigheten i Finland Hydre ett investeringsbidrag för företagets projekt i Lundo. Där planeras Finlands första tankstation för vätgas. En grön vätgasanläggning med en tillhörande vätgastankstation i Lempäälä finns också i planerna. Där fortsätter samarbetet med Flexens.

Ungt företag

Norwegian Hydrogen grundades för ett par år sedan med ambitionen att grunda tankstationer för vätgas i alla nordiska länder. Utanför Norge har företaget redan kontor i både Sverige och Danmark. 
De tre grundarna av Hydre fortsätter att jobba i det norska företaget, två som anställda på heltid och den tredje som styrelsemedlem i det norska företaget.
Per Øivind Voie säger Norwegian Hydrogen tror starkt på Finland. Annars hade företaget inte köpt Hydre, påpekar han.
I Norge öppnade Norwegian Hydrogen sin första tankstation i november i fjol. I år öppnar den första stationen i Sverige. Också i Danmark hoppas bolaget ha den första stationen på plats inom ett år. Enligt Per Øivind Voie ser företaget fram emot att inom två år ha betydligt flera stationer.
– Vi har stora förhoppningar för Finland, annars hade vi inte köpt Hydre, säger Voie.
Han berömmer Hydres kontakter inom den finska transportsektorn och säger att det är ett område man från norsk sida ser fram emot att utveckla ytterligare framöver. I Hydres planer ingår också en utvidgning till de baltiska länderna.

”Sverige ett gott exempel”

Men tills vidare finns det inte tillräckligt många användare av grönt väte som bränsle för att verksamheten ska vara lönande. I Sverige har redan omkring 50 tankstationer fått stöd och Voie hoppas att myndigheterna i de övriga nordiska länderna ska följa det svenska exemplet.
Det är inte bara den tunga trafiken som intresserar Norwegian Hydrogen. Fartygstrafiken som också står inför en grön omställning är lika intressant. Företagets vd påpekar att utvecklingen då det gäller fartygstrafiken är beroende av hurdana lösningar för grön vätgas som utvecklas för fartygen.
– Det är intressant att tänka sig tankstationer i hamnområden. Där kunde man kombinera grönt väte för den tunga trafiken och för den marina trafiken, säger Voie.
Bakom Norwegian Hydrogen står norska placeringsbolag med fokus på hållbar utveckling. Också det japanska handelshuset Mitsui satsade 7 miljoner dollar eller cirka 6,4 miljoner euro i företaget i fjol höstas.

ANDRA LÄSER