Helsingfors lägger band på skolfotograferingen

Helsingfors stad har bestämt att skolor och föräldraföreningar inte längre ska få fatta beslut om skolfotograferingen på egen hand. Målet är att få ordning på fotograferingen, som omsätter flera miljoner euro, skriver Helsingin Sanomat.

Skolor och föräldraföreningar ska inte längre få fatta beslut om skolfotograferingen på egen hand.
SPT
09.11.2017 08:02 UPPDATERAD 09.11.2017 14:23
Skolfotograferingen har visat sig vara en lönsam affär för flera företag i Helsingfors. Företagen har sålt fotograferingstjänster till skolor och föräldraföreningar för miljoner euro. Nu kommer Helsingfors stad att skapa ordning på den här marknaden, skriver Helsingin Sanomat.
Från och med nästa höst kommer skolor och föräldraföreningar inte längre att få fatta beslut om fotograferingen på eget initiativ. Företagen som sköter fotograferingen kommer att konkurrensutsättas av Helsingfors stad.
Enligt stadens uträkningar tjänar företagen sammanlagt över 5 miljoner euro på fyra år på att fotografera Helsingfors daghemsbarn, skolelever och gymnasister. De två största företagen i branschen, Seppäläs Skolfoto och Kuvaverkko, omsätter tillsammans 9–11 miljoner euro per år.
Målet med konkurrensutsättningen är att få ner priserna. Skolfotograferingen betalas av barnens föräldrar.
På Seppäläs Skolfoto ställer man sig skeptisk till Helsingfors beslut. Enligt dem har staden inte juridisk rätt att fatta beslut om konkurrensutsättning i ärenden som inte är offentliga investeringar.
Helsingfors håller inte med. Enligt staden har man rätt att fatta beslut om konkurrensutsättning även i frågor som gäller nyttjanderätt.
Flera skolfotograferingsföretag har erbjudit pengar och andra gåvor till skolor och föräldraföreningar som väljer deras tjänster. Detta förfarande har väckt förargelse bland föräldrar och konkurrenter.

ANDRA LÄSER