SAS slutar flyga över Ukraina – Finnair avvaktar och följer läget: "Vi kan väldigt snabbt ändra flygrutter"

SAS sällar sig nu till bland annat Norwegian och KLM som inte längre flyger över ukrainskt luftrum till följd av det osäkra läget. Ett likadant beslut har inte fattats vid Finnair som fortsatt flyger över landets västligaste del. Vi följer noga med situationen, uppger bolagets kommunikationschef Mari Kanerva.

Alla flygruttsbeslut görs alltid med säkerheten som första prioritet, säger Kanerva.
Anna Björkqvist
21.02.2022 15:24 UPPDATERAD 21.02.2022 17:08
Finnair kan använda ukrainskt luftrum i samband med flygningar till bland annat Dubai i Förenade Arabemiraten, Gazipasa i Turkiet och Tel Aviv i Israel.
"För en del flygningar använder vi luftrummet i Ukrainas västligaste del. Luftrummet i Ukrainas östdel använder vi inte. Vi flyger inte heller till Ukraina – till exempel Kiev är inte del av vårt nätverk", uppger Finnairs kommunikationschef Mari Kanerva per e-post.
Bolaget följer noga situationen och potentiella direktiv och rekommendationer från myndigheter. Man gör också egna risk- och säkerhetsbedömningar.
"Vi följer situationen dygnet runt och vid behov har vi alltid beredskap att ändra flygrutter väldigt snabbt. Flygsäkerheten är alltid vår allra högsta prioritet. Flygtrafikens olika beredskapsplaner är en del av vardagen", säger Kanerva.
Hon berättar att Finnair alltid har olika ruttalternativ att välja mellan. Till exempel vindläget och luftfartstrafiken kan naturligt påverka hur flygrutten ser ut, säger hon.
"Vår personal och kunders säkerhet kommer alltid i första hand."
Hon påminner om att Finnair inte är ensamt om att flyga över Ukrainas västligaste delar.
"Det luftrummet används också av flera andra flygbolag", säger Kanerva.

ANDRA LÄSER