Miljontals hotas av vräkning i USA

Miljoner amerikaner riskerar att bli hemlösa när ett landsomfattande stopp för vräkningar löper ut på söndagen. Försök i kongressen att i sista stund få stoppet förlängt till mitten av oktober misslyckades.

Kongressledamoten Cori Bush och hennes anhängare tillbringade natten utanför kongressbyggnaden i Washington med krav på att ett stopp för vräkningar ska förlängas.
Stoppet för vräkningar infördes av smittskyddsmyndigheten CDC i september förra året, efter farhågor att miljontals människor skulle hamna efter med hyran när de förlorade inkomster under coronapandemin. Ökad hemlöshet skulle också kunna innebära trångboddhet och högre smittorisk, löd argumenten.
En dom i Högsta domstolen nyligen innebar att CDC inte kunde förlänga stoppet efter 31 juli utan godkännande av kongressen. Men trots vädjanden från president Joe Biden i veckan om en förlängning gick representanthusets ledamöter på sommarsemester i fredags utan att ta upp frågan.
Samma dag föreslog demokraternas ledare i representanthuset, Steny Hoyer, att en förlängning till 18 oktober skulle antas enhälligt utan omröstning, men det blockerades av en republikansk ledamot. Demokraternas ledare ansåg sig därefter inte ha tillräckligt stöd för att lägga fram förslaget till en formell votering. Många ledamöter kritiserade Vita huset för att inte ha aktualiserat frågan tidigare.

Sov utanför Kapitolium

Flera demokrater på partiets vänsterflygel tillbringade natten till lördagen utanför kongressbyggnaden i protest mot kollegornas brist på agerande. Representanthusmedlemmen Cori Bush, som själv varit hemlös, riktade kritik även mot sina partikamrater.
"Vi kunde ha förlängt det i går, men en del demokrater åkte på semester i stället. Vi sov utanför Kapitolium i natt för att be dem komma tillbaka och göra sitt jobb. I dag är deras sista chans", skriver Bush på Twitter.

Miljoner omfattas

Hur många som nu riskerar att bli vräkta är oklart men moratoriet och andra hjälpinsatser har förhindrat runt 2,2 miljoner vräkningar sedan i mars 2020, enligt forskaren Peter Hepburn vid Princeton University.
Den senaste undersökningen som genomförts av myndigheten Census Bureau visar att av 51 miljoner tillfrågade hushåll låg 7,4 miljoner efter med hyran och nästan hälften av dem uppgav att de riskerade vräkning inom de kommande två månaderna.
Några delstater har valt att på egen hand förlänga vräkningsstoppet efter den 31 juli. I New York löper moratoriet ut först den 31 augusti.

ANDRA LÄSER