Myndigheterna vill sluta skicka papperspost – Skatteförvaltningens brev orsakade 1 500 ton koldioxidutsläpp i fjol

Skatteförvaltningen och Befolkningsregistercentralen vill minska på postningsutgifterna. De uppmanar medborgarna att börja använda en digital tjänst.

Snart ska det vara slut på pappersposten från skatteverket, i stället ska posten skickas digitalt via suomi.fi-applikationen. Foto: SPT
14.11.2019 09:49 UPPDATERAD 14.11.2019 10:10
Skatteförvaltningen och Befolkningsregistercentralen inleder på torsdagen en kampanj för att marknadsföra meddelandefunktionen i applikationen suomi.fi. Via applikationen och sajten suomi.fi kan man se meddelanden från myndigheter, till exempel skattebeslut och skattekort.
Papperspost och trycksaker orsakade Skatteförvaltningen ett koldioxidutsläpp på 1 500 ton förra året. Dessutom kostar pappersbreven skattebetalarna cirka 15 miljoner euro om året.
– Vi vill väcka medborgarnas intresse att byta ut de långsamma myndighetsbreven på papper till ekologiska, säkra och behändiga elektroniska meddelanden, säger utvecklingschef Maria Juka-Lahdenperä från Befolkningsregistercentralen i ett pressmeddelande.
Hon säger också att det är behändigare för medborgarna att få sina meddelanden, intyg och delgivningar digitalt till samma plats.
Cirka 250 myndigheter skickar redan meddelanden via meddelandetjänsten. Till exempel Transport- och kommunikationsverket Traficom, flera kommuner och TE-byråerna använder applikationen. Hittills har cirka 270 000 finländare börjat använda suomi.fi-meddelanden.

Vad är suomi.fi-meddelanden?

När du börjar använda suomi.fi-meddelanden ger du ett allmänt samtycke till att alla myndighetsmeddelanden kan sändas elektroniskt till dig.
Myndigheterna stegvis börjar använda elektronisk kommunikation. Du hittar information på webbplatsen suomi.fi om de myndigheter som redan nu använder elektronisk kommunikation.
Om du har gett ditt samtycke till elektronisk kommunikation med myndigheterna före slutet av november 2019 skickar Skatteförvaltningen inte längre skattekortet för 2020 per post. Handlingarna finns i e-tjänsten MinSkatt och du får ett meddelande till din e-post när skattekortet är färdigt. När du använder suomi.fi-meddelanden visas de ärenden som anknyter till fastighetsbeskattningen för 2020 enbart i MinSkatt på våren.
Befolkningsregistercentralen svarar för utvecklingen av e-tjänsten suomi.fi-meddelanden.

Så här börjar du använda suomi.fi-meddelanden

För att börja använda suomi.fi-meddelanden behöver du nätbankkoder, mobilcertifikat eller certifikatkort.
Logga in i e-tjänsten på adressen suomi.fi/meddelanden och välj "elektronisk kommunikationskanal".
Ange den e-postadress dit du vill få e-post om inkommande meddelanden.
Du kan också ladda ner applikationen suomi.fi i Google Play och App Store.

ANDRA LÄSER