Ruusuvuori till kvarten i Miami

För första gången på tio år spelar en finländare kvartsfinal i en ATP Masters-turnering i tennis. 23-årige Emil Ruusuvuori besegrade holländaren Botic van de Zandschulp med 4-6, 6-4, 7-5 i den fjärde omgången i storturneringen i Miami där i princip hela världseliten medverkar.

Emil Ruusuvuori är i ruskigt slag i Miami.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
29.03.2023 08:56 UPPDATERAD 29.03.2023 17:39
Ruusuvuori, ATP-54, har spelat väldigt bra tennis i Floridas värme och den 26-seedade holländaren tvingades ge sig efter en ursinnig batalj.
De två hade mötts två gånger tidigare med 1–1 som facit i inbördes matcher.
van de Zandschulp verkade vara på väg mot segern då han ledde med 6-4, 3–1 men då inledde Ruusuvuori spurten. Holländaren hade ännu 4–3 med ett servegenombrott men så vann finländaren tre game på raken och andra set med 6–4.
I tredje set ångade Ruusuvuori på till 3–0 innan holländaren vaknade till kamp. Finländaren hade också 5–3 men motståndaren kom upp till 5–5. Till slut var Ruusuvuori ändå bättre och vann med 7–5.
”En verkligt tuff match på alla sätt. Jag var illa ute i de två första seten men så gav han mig en liten chans att hugga och jag tog den. Jag bättrade på och spelade verkligt bra tennis fram till 5–2 i tredje set. Sedan kom han igen men jag klarade av att vända matchen till min fördel. Jag är väldigt nöjd med min insats”, säger Ruusuvuori i tennisförbundets pressmeddelande.
Ruusuvuori har tidigare i turneringen besegrat Taro Danielis (ATP-97), Roberto Bautista Agut (ATP-28) och Nuno Borges (ATP-68).
I kvartsfinalen natten till torsdagen möter han elfterankade italienska spelgeniet Jannik Sinner som vunnit samtliga fyra inbördes matcher mot Ruusuvuori.
De två möttes i fjol i Miami då Ruusuvuori hade tre matchbollar mot italienaren som ändå vann med 2–1 efter 10–8 i tiebreak i tredje set.
Av finländska tennisspelare har endast Jarkko Nieminen tagit sig till kvartsfinal i Mastersturneringar. Han gjorde det fyra gånger, senast för tio år sedan i Monte Carlo.
Jarkko Nieminen fick sällskap av Emil Ruusuvuori i ett exklusivt sällskap.
Insatsen i Miami kommer också att ge en rejäl skjuts uppåt på rankningen för Ruusuvuori som på nästa ATP-rankning för första gången kommer att återfinnas bland de 40 bästa i världen. Nieminen rankades som bäst som nummer tretton så dit har Ruusuvuori ännu en bra bit att vandra.
Nieminen fungerar numera som Davis cup-kapten och Finland är för första gången med i det sista skedet i Davis cup efter segern över Argentina i den avgörande matchen i vintras.
Grupperna lottades på onsdagen och Finland hamnade i en stentuff grupp med USA, Kroatien och Nederländerna.
De två bästa från varje grupp går vidare till finalturneringen i Malaga i slutet av november.

Lottningsgrupperna i Davis cup

1: Kanada, Australien, Spanien, Kroatien
2: Italien, Storbritannien, Serbien, Nederländerna
3: USA, Sverige, Frankrike, Tjeckien
4: Sydkorea, Chile, Schweiz, Finland.


Heliövaara vidare

Ruusuvuoris plats i kvarten är värd närmare 200 000 euro. Singelspelet genererar betydligt större pengar än dubbeln men också där kan spelarna tjäna storkovan i Miami.
Harri Heliövaara i par med Lloyd Glasspool vann enkelt sin match mot oseedade Alexander Bublik/Miomir Kecmanovic med 6-2, 6–2 efter en match som tog 48 minuter att avverka.
”Klasskillnad. De verkade inte ha en aning om vad de skulle göra mot oss”, säger Heliövaara.
Segern garanterar 60 000 euro i prispengar och i kvarten möter paret de oseedade amerikanerna Nathaniel Lammons/Jackson Withrow som de besegrade i Australian Open i januari.
Segrarna i dubbel kvitterar ut cirka 400 000 euro i Miami.

ANDRA LÄSER