Det finns redan fina konstmuseer

Det är som om några tror att konsten blir bättre om det står Guggenheim på fasaden!

06.12.2016 05:28
Om Guggenheim är en så lukrativ investering varför är då inte andra städer i världen intresserade? Överallt där Guggenheim haft museer eller planer har det blivit problem. Varför stängde museet i Berlin? Jag har personligen diskuterat detta med representanter för Deutsche Bank i Berlin. De var mycket förtegna och förlägna och hänvisade till den enda personen som får uttala sig i ärendet, en direktör i Frankfurt. Ämnet var alltså mycket delikat!
Har besökt hundratals konstmuseer i hela världen, däribland Guggenheim-museet i New York tre gånger. Det imponerade mycket lite, det var under medelmåttan.
Helsingfors har många fina konstmuseer. Två som sällan nämns är det privata konstmuseet Konsthemmet Kirpilä på Norra Hesperiagatan och Reitz-museet på Apollogatan. Konstverken är utställda i en fin miljö, med gratis inträde.
Om nu Helsingfors politiker och tjänstemän vill satsa på högklassig konst, ge då mera pengar åt stadens eget museum Ham. Det blir säkert lika bra som Guggenheim, men kostar mycket mindre. Det är som om några tror att konsten blir bättre om det står Guggenheim på fasaden!

Ralf Nikander

Helsingfors

ANDRA LÄSER