Samvaro och kafébesök får Helsingforsseniorer att promenera

De har vandrat runt i nya stadsdelar som Fiskehamnen och Busholmen, men också beundrat alprosparken i Haga när den blommar och hittat många nya trevliga kaféer i staden. Seniorernas samvaropromenader ger både motion och en vidgad stadsbild.

Även om motion och den gemensamma promenaden är huvudsaken under samvaropromenaderna uppskattar Siv Lindholm, Anita Eckardt och Birgitta Björkman storligen det avslutande kafébesöket, som varje gång för dem till något nytt ställe.

Det är många glada återseenden och kramar när ett tjugotal seniorer möts vid Musikhuset i Helsingfors för att delta i höstens första samvaropromenad. Vart den för vet ingen ännu, men snart börjar förhandlingarna – ska de gå ett varv runt Tölöviken eller blåser där för mycket?

– Om vi går längs Banan så är vi skyddade för vinden åtminstone under den första biten. Busholmen har vi förstås besökt redan tidigare, men den förändras hela tiden, så det vore kanske roligt att gå dit igen? föreslår Marianne Lindberg.

– Men finns där något trevligt kafé? Känner någon till kaféutbudet på Busholmen? undrar Birgitta Björkman.

Marianne Lindberg är ordförande för Samrådet, som är ett samarbetsorgan för de elva svenska pensionärsföreningarna i Helsingfors. Hon koordinerar promenaderna, men alla får komma med önskemål om vart gruppen ska gå.

Det är inte målet utan själva promenaden dit som är det viktiga då stadens svenska seniorer träffas för Samrådets samvaropromenad varannan fredag. Promenaderna riktar sig i första hand till medlemmarna i de elva svenska pensionärsföreningarna i Helsingfors, men varken ordförande Lindberg eller sekreterare Siv Lindholm kollar upp om deltagarna är medlemmar i Pensionärsförbundet.

– Det viktigaste med dessa promenader är att folk kommer ut och rör på sig och träffar andra seniorer! säger Lindberg.

Samtal och sällskap

Eftersom konditionen och därmed takten kan variera händer det ibland att gruppen delas itu, speciellt om deltagarna är många. Men man stannar också och väntar på varandra, beundrar vackra hus och tar sig tid att titta på staden från nya synvinklar.

– Det här är inte en vandring som får svetten att lacka i pannan, men målsättningen är nog att vi går ungefär fem kilometer, det blir ett lagom långt motionspass. En del sätter mera energi på att prata, andra på att gå, säger Lindberg.

Samrådet i SPF Helsingfors

I Helsingfors finns elva svenska pensionärsföreningar som hör till riksomfattande Svenska pensionärsförbundet. Samrådet finns till för att upprätthålla kontakten mellan de elva föreningarna, att föra fram medlemmarnas åsikter i äldrepolitiska och andra intressefrågor och för att ta ställning i lokala kommunalpolitiska frågor.

En av samrådets viktigaste uppgifter är att öka kontakterna mellan ensamstående seniorer och motverka marginalisering. Man ordnar regelbundet program som danskvällar, seminarier, resor, teaterbesök, kafébesök, samvaropromenader och numera också samsim.

Nästa samvaropromenad ordnas fredagen den 28 september klockan 13.

Mera information om samrådets verksamhet finns på webbsidan sams.spfpension.fi/start.

Deltagarna vandrar sida vid sida eller i mindre grupper, pratar om väder och vind, utbyter erfarenheter om den senaste tidens upplevelser och kommenterar dagens nyheter.

– Helsingfors är en fantastisk stad, det är så snyggt överallt! tycker Bengt Eklund.

Han och hustrun Barbro Eklund har deltagit i samvaropromenaderna ända sedan de startade för fem år sedan. Numera tar de metron från Drumsö in till centrum och samlingsplatsen för promenaden, som varierar från gång till gång.

– Metron fungerar alldeles utmärkt, vi som inte måste åka metro i rusningstid får alltid sittplats och resan fungerar smidigt. Vi gillar att promenera och den här gruppen har blivit mitt sätt att motionera. Det är viktigt för hälsan att man rör på sig, säger Bengt Eklund.

Birgitta Savolainen har tagit gångstavar med för att sätta axlar och armar i rörelse och för att lättare hålla balansen.

– Det är jättetrevligt att gå i grupp, även om man inte hela tiden pratar med någon är det trevligt att ha sällskap på promenaden, säger Savolainen.

Gott kaffe ska det vara

Samtliga deltagare är klädda i snygga stadskläder, här syns inga träningsoveraller utan det är jeans och promenadskor som dominerar, flera av damerna har knutit en snygg scarf om halsen.

– Vi måste ju komma in också på finare kaféer om vi rör oss i sådana kvarter, förklarar Birgitta Björkman.

Seniorerna bekantar sig med nya delar av Helsingfors under sina promenader. Höstens första samvaropromenad gick västerut längs Banan, som var en ny upplevelse för många av dem.

Gruppen har vandrat längs Banan från Mannerheimvägen förbi Kampen och Gräsviksparken mot Busholmens nybyggda höghus med färgglada fasader, stora balkonger och spännande arkitektur. Överallt pågår vägarbeten och husbyggen, stadsvyn domineras av grävmaskiner, byggställningar och byggarbetare i neongula kläder.

Samtalet halkar allt oftare in på den stundande kaffepausen. Varje samvaropromenad avslutas på ett kafé i grannskapet, det är en tradition som ingen vill tumma på. Ett gemensamt önskemål har de alla och det är att kaffet ska vara gott. De har varierande historier att berätta om exotiska kaffeställen i främmande stadsdelar. Det är inte bara en gång man varit tvungen att gå in på puben och höra sig för om kaffe med dopp när inget etablerat kafé har funnits i närheten. Ofta har seniorerna sökt sig söderut till havsstranden och de välbesökta kaféerna med havsutsikt.

– På Carusel är det alltid lika fullt, där sitter så många unga människor och jobbar på sina bärbara datorer. Men vi brukar nog få plats runt ett par bord, säger Birgitta Björkman.

– En gång drack vi kaffe i en R-kiosk och det gick riktigt bra. De grävde fram en satsa frysta bullar och värmde upp dem bara för oss, minns Siv Lindholm.

– Och är det så att vi alla inte får plats på samma kafé måste vi dela upp oss i två grupper och välja två olika ställen, det går också bra, försäkrar Anita Eckardt.

Hon är en riktig friskus, som satsar ett par timmar på motion varje dag. Den här morgonen var hon på vattenpromenad i Georgsgatans simhall och har därför en kasse med handduk på armen. Andra dagar går hon på stretchning eller rygg- och nackgymnastik på ett gym i staden och varje dag går hon på promenad på egen hand i hemkvarteren i Haga.

– Jag tar en timmes promenad varje dag, vädret spelar inte så stor roll, jag kan gå i både regn och slask, så länge det inte är halt på gatorna. Under dessa samvaropromenader är sällskapet det viktiga, men jag tycker också att det är intressant att gå på nya ställen, säger Eckardt.

ANDRA LÄSER