Recension: Musikalisk livsresa med RSO och befriande antisentimental Nicholas Collon

Äntligen! Det är femton år sedan Helsingforspubliken senast hörde Rachmaninovs Klockorna, ett repertoarmässigt mysterium som torde bero på slapphet.

Chefsdirigenten Nicholas Collon och hans utomordentligt koncentrerade RSO-musiker stod för en gedigen insats.
22.05.2023 12:20

Klassiskt

Radions symfoniorkester & Musikhusets kör. Dirigent: Nicholas Collon; solister: Iwona Sobotka, sopran; Giorgi Sturua, tenor; Yuriy Yurchuk, baryton; körinstudering: Eleriin Müüripeal. 
Ligeti, Messiaen, Rachmaninov. 
Musikhuset 19.5.
Det var på alla sätt lämpligt att avrunda Radions symfoniorkesters satsning på årets jubilarer György Ligeti och Sergej Rachmaninov med deras kanske mest betydelsefulla verk. Ligetis Atmosphères (1961) är ett av den musikaliska modernismens verkliga kultstycken, som med sina intrikat koncipierade mikropolyfona kluster och mäkta suggestiva klangsjok kom att få en avgörande betydelse för orkestermusikens fortsatta utveckling.
Det är heller ingen tillfällighet att Stanley Kubrick valde avsnitt ur bland annat Atmosphères för soundtracket till science fiction-klassikern 2001: A space odyssey. Detta är musik som formligen svävar i rymden och att dess säregna klangmagi denna gång inte realiserades till sin fulla potens får nog i första hand sättas på den föga magiska Musikhusakustikens konto.

ANDRA LÄSER