Petteri Orpo om SFP:s formulering: ”Varje parti som deltar i regeringen ska hålla fast vid det”

Regeringssonderaren Petteri Orpo säger att han ”inte har glidit i väg” från målet att balansera ekonomin med sex plus tre miljarder.

Petteri Orpo gick ännu inte in på detaljer om sonderingarna, som snart fortsätter med bilaterala samtal med varje parti.
Sylvia Bjonsylvia.bjon@hbl.fi
19.04.2023 14:36 UPPDATERAD 19.04.2023 16:17
– Sex plus tre miljarder är alltjämt den mest centrala frågan inom det ekonomiska temat, säger regeringssonderaren  Petteri Orpo (Saml).
Det är dagen efter att hans egen grupp lät bli att skriva ut några siffror i sitt eget underlag till sonderingarna.
Siffrorna – sex plus tre miljarder – kommer från Finansministeriets tjänstemannainlägg om hur mycket som borde balanseras i budgeten under två valperioder. Samlingspartiet lyfte in det i sitt valprogram.
Att Samlingspartiet ändå inte nämnde exakta siffror i tisdagens sonderingspapper rönte SDP-kommentarer om att den ekonomiska biten nu kan bli lättare att komma överens om, och bedömningar att det finns mer svängrum utan exakta sparsiffror.
Orpo säger att han inte alls har glidit i väg från målsättningen.
Han upprepar också att Samlingspartiet vill kunna spara i inkomstrelaterade arbetslöshetsbidrag och i indexjusteringar av sociala bidrag – båda exempel på frågor som är svåra för SDP.
Orpo säger ändå att det finns ”olika möjligheter” till regeringsbaser.
Matias Mäkynen, vice ordförande i SDP, sade i riksdagen att det "inte har förts några förhandlingar där man skulle ha närmat sig varandra" i de ekonomiska frågorna. 
De egentliga samtalen mellan partierna har inte formellt inletts. Orpo säger att han varit i kontakt med olika partier informellt.
Än så länge har det inte skett något "desto vidare närmande", utan regeringsförhandlingar blir det om man får en inbjudan, säger Matias Mäkynen, SDP, i riksdagen. 

”Hela paketet ska vara hållbart”

Orpo säger att han har frågor han vill precisera med partierna. Ett ämne han vill höra mer om är klimat, biodiversitet och hållbar tillväxt.
Det här är ämnen han nu kommer att fråga ut partierna om de närmaste dagarna, och kräva fler svar, säger han.
– Hur energiomställningen ska göras, klimatet, utarmningen av naturens mångfald, och hur man genomför reformer så att samhället förblir helt och vi förhindrar att klyftor uppstår. Hela paketet handlar om hållbar utveckling.

SFP har lämnat in flera knäckfrågor, bland annat att hålla fast vid klimatneutralitet 2035 och svenskans ställning. SFP skriver också att människorättsvärderingarna ”ska synas också i den politik regeringen för”. Är de här sakerna svåra eller sådana som en regering ledd av dig borde efterfölja?

– Jag vill inte att Finland förändras – Finland är ett jämställt samhälle, och ska vara det i fortsättningen också. Det är ett öppet samhälle, Finland är länkat till Europeiska unionen och det globala samfundet, säger Orpo.
– Människovärdet är en helt central fråga i en västerländsk demokrati liksom i Finland. Vi ska hålla fast vid det, och jag tror att varje parti som deltar i regeringen ska hålla fast vid de här värderingarna.
Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra, och även andra Sannfinländare, har sagt att SFP och Sannfinländarna står såpass långt ifrån varandra i invandringsfrågor att det är svårt att få ihop.
– Det har varit rätt så känt att vi har olika synvinklar då det gäller invandringen, kommenterade Anna-Maja Henriksson på onsdagen, och underströk att det är sonderaren som ska få ihop en regeringsbas.
– Så länge har jag varit med, att jag vet att inget parti får allt det vill. Vill man med i regeringen finns det frågor man måste anpassa, och det gäller alla, också Sannfinländarna.
– Det har varit rätt så känt att vi har olika synvinklar då det gäller invandringen, säger Anna-Maja Henriksson (SFP) om Sannfinländarnas ordförande Riikka Purras kommentar om att hennes parti och SFP står så långt ifrån varandra i migrationsfrågor att det är svårt att få ihop. 
De konkreta samtalen mellan Orpo och varje parti har ännu inte inletts. Orpo har som mål att omkring Valborg och första maj ha bestämt sig för vilka partier han bjuder in till regeringsförhandlingar.
– Men det viktigaste är inte om tidtabellen blir ett par dagar mer eller mindre, säger Orpo och tillägger att han vill sondera om det finns möjligheter att lyckas för den bas han väljer.

ANDRA LÄSER