Meghan: Oro och samtal om Archies hudfärg

Oprah Winfreys intervju med prins Harry och Meghan Markle väcker stor uppmärksamhet. Markle hävdar bland annat att det diskuterades hur mörk hudfärg deras då ofödda barn skulle få, och säger att hon funderade på att ta sitt liv. – Jag ville bara inte leva längre, säger hon.

Meghan Markle, hertiginna av Sussex, med maken prins Harry, under intervjun med Oprah Winfrey.
Flera mediebolag rapporterade i realtid om vad som sägs i intervjun, som sänds på CBS i USA. Intervjun kommer sedan att sändas på tv på olika håll i världen, på bästa sändningstid.
Och prinsparet levererade nyhetsstoff. Stor uppmärksamhet riktas mot att Meghan Markle beskriver att det under hennes första graviditet fördes diskussioner bland den personal som sköter det administrativa arbetet runt kungafamiljen – den så kallade firman – om hur mörk hudfärg sonen Archie skulle få.
– Under de månaderna jag var gravid, under samma tidsperiod, så hade vi samtidigt diskussioner om att han inte skulle få något skydd, att han inte skulle ges en titel, och också oro och samtal om hur mörk hans hud skulle bli när han föddes, säger hertiginnan, vars mamma är svart och pappa är vit.
Intervjuaren Oprah Winfrey frågar då om det fanns någon oro över att barnet skulle vara "för brunt".
– Om det är antagandet du gör, så är det ett ganska säkert (antagande).

Hade självmordstankar

Markle antyder i intervjun att oron för Archies hudfärg bidragit till att hovet inte velat att sonen skulle bli prins och få det skydd som det innebär. The Sydney Morning Heralds hovexpert påpekar dock att en regents barnbarnsbarn per automatik inte får en sådan titel, utan bara barnbarnen.
Meghan Markle målar också upp en bild av att hon känt sig djupt ensam innanför palatsets väggar.
– Jag ville inte leva längre, säger hon och svarar ja på frågan om hon haft självmordstankar.
Prins Harry, som ansluter senare till intervjun, säger att han inte berättade för någon i familjen om Markles problem.
– Det är en väldigt instängd miljö som många av dem är fast i, säger han.
Prinsen säger att han såg likheter i hur hans mamma, prinsessan Diana, behandlades och mådde.
– Jag tror att hon skulle ha varit väldigt arg över hur saker och ting blivit, men samtidigt så skulle hon vilja att vi ska vara lyckliga.

Gifte sig i hemlighet

Ett tidigt samtalsämne var parets tv-sända vigsel i Windsor Castle i maj 2018, som Meghan Markle beskriver som en utomkroppslig upplevelse. Hon avslöjar att prinsparet tre dagar innan hade gift sig i en hemlig ceremoni.
– Det här spektaklet var för världen, men vi ville att vår förening skulle vara för oss, säger hon enligt CBS.
Hertiginnan berättar också om sitt första möte med drottningen, och att hon överraskades över att hon förväntades niga.
– Tydligen gjorde jag en väldigt djup nigning. Jag minns det inte, berättar hon och säger sig vara tacksam över att hon hade gjort så mycket efterforskningar inför mötet.
Därefter gick träffen med drottningen bra.
– Vi satt bara där och pratade, säger hon.
Paret valde också att avslöja att de väntar en dotter.
– Vilket barn som helst hade varit fantastiskt. Men att ha en pojke och en flicka, vad mer kan man begära, säger prinsen.

"En slags hämnd"

Den förinspelade intervjun genomfördes inte i prinsparets hem, utan hos en vän till dem.
Vissa experter menar att intervjun kan skada den kungliga familjen, precis som splittringen mellan prins Charles och prinsessan Diana gjorde.
– Den här intervjun är en form av hämnd, säger experten Richard Fitzwilliams, enligt Reuters, och drar kopplingar till den brittiska monarkins kris på 1990-talet.
ANDRA LÄSER