Skådespelaren Sean Connery är död: "Han var ett naturbarn på filmduken"

Filmens förste James Bond är borta. Sean Connery är död. Han blev 90 år.

Sean Connery blev 90 år gammal. Han blev adlad år 2000 och erhöll en Oscar-, tre Golden Globe- och två Bafta-statyetter.

Enligt BBC avled Sean Connery i sömnen efter en tids ohälsa. Sonen Jason Connery säger att skådespelaren befann sig på Bahamas i kretsen av de närmaste när han avled natten mot lördagen.

– Vi försöker alla ta in betydelsen av denna enorma händelse då den precis har inträffat, även om min far hade varit sjuk en tid. Det är en sorgens dag för de som kände och älskade min far och en förlust för alla de människor runt om i världen som fick njuta av hans fantastiska gåva som skådespelare, säger han till BBC.

"Det är ganska roligt att James Bond som karaktär är det mest brittiska man kan tänka sig, men Sean Connery var ju en inbiten skotsk nationalist."

Sean Connery är främst känd för att vara den förste skådespelaren som tog sig an rollen som James Bond på film. "Agent 007 med rätt att döda" kom 1962 och blev en enorm hit, och Connery spelade Bond i ytterligare sex filmer efter det.

Bland vänner av James Bond går diskussionen ofta het om vem som är den "rätta" skådespelaren för rollen. Enligt Hufvudstadsbladets filmkritiker Krister Uggeldahl finns det ingen hundraprocentig sanning i frågan.

Roger Moore som tog över Sean Connery gestaltade också Bond mycket bra och det samma gäller Daniel Craig den senaste tiden. Vissa av oss älskar modern och andra dottern. Det är samma sak när det gäller vem som är James Bond, säger Uggeldahl.

Sean Connery som James Bond i den fjärde James Bond-filmen "Åskbollen".

Sean Connerys filmkarriär spände över många decennier och han prisades med en Oscar, två Bafta och tre Golden Globes för sina insatser på vita duken. Oscarsstatyetten fick han för sin biroll i Brian De Palmas gangsterdrama "De omutbara" (1987).

- Hans karriär utanför rollen som James Bond var omfattande och jag minns speciellt honom i filmen som Indiana Jones roliga och underhållande pappa Henry Jones i filmen Indiana Jones och Det sista korståget från år 1989, säger Uggeldahl.

Sean Connery blev 90 år gammal. Han blev adlad år 2000 och erhöll en Oscar-, tre Golden Globe- och två Bafta-statyetter.

Bland Connerys många filmer kan nämnas Mordet på Orientexpressen (1974), Blodröd sol (1993), Jakten på Röd Oktober (1990) och Den förste riddaren (1995).

Enligt Uggeldahl var nyckeln till Connerys långvariga karriär att han fick en bra start med James Bond.

– Han åldrades värdigt i sina roller och han hade den goda smaken att lägga av i början av 2000-talet. Det finns också ett bästföre-datum för manliga skådespelare och det förstod Connery.

Hans självbiografi Being a scot kom 2008.

– Det är ganska roligt att James Bond som karaktär är det mest brittiska man kan tänka sig, men Sean Connery var ju en inbiten skotsk nationalist. Han var ett naturbarn på filmduken, säger Uggeldahl.

Sean Connery och skådespelarfrun Diane Cilento träffar här prinsessan Margaret i London.

Kolleger i filmbranschen som jobbade med Connery har hyllat honom. Producenterna till Bond-filmerna, Michael G Wilson och Barbara Broccoli, skriver också i ett gemensamt uttalande i Hollywood Reporter att de är förkrossade av nyheten om Sean Connerys bortgång.

"Han var – och kommer alltid att bli ihågkommen som – den ursprunglige James Bond, vars oförglömliga entré i filmhistorien inleddes då han yttrade orden: "Namnet är Bond. James Bond."

Duon skriver även att Sean Connerys rolltolkning också till stor del låg bakom filmernas enorma framgång, och att de kommer att vara honom evigt tacksamma.

Även den nyzeeländske skådespelaren Sam Neill, som spelade mot Connery i "Jakten på Röd Oktober", hyllar den skotske skådespelaren i en tweet, skriver Guardian.

"Varje dag under inspelningen med Sean Connery var en lektion i hur man agerar på film. Men all den där karisman och kraften var fullständigt unik för Sean."

"Önskar där finns en golfbana"

Den brittiska sångerskan Shirley Bassey, som sjöng ledmotivet till de tre Bondfilmerna "Goldfinger", "Diamonds are forever" och "Moonraker" skriver att hennes tankar går till Connerys familj.

"Han var en underbar, människa, en sann gentleman och vi kommer alltid att ha ett band mellan oss genom Bond", skriver hon i uttalandet på BBC:s hemsida.

Också Daniel Craig hyllar Connery i ett uttalande, skriver Variety.

"Sir Sean Connery kommer att bli ihågkommen för såväl Bond som för så mycket annat. Han personifierar såväl en era som en stil."

Craig skriver även att Connery kommer att fortsätta påverka skådespelare och regissörer i framtiden, och avslutar med en önskan å den golfälskande skådespelarens vägnar.

"Var han nu än må befinna sig så önskar jag att där finns en golfbana", skriver Daniel Craig.

Artikeln har uppdaterats.

ANDRA LÄSER