Elokapina stänger av gator i Helsingfors centrum i protest mot överkonsumtion

Klimat- och miljörörelsen Elokapina har sedan klockan 16 blockerat trafiken så att Mannerheimvägen är avstängd i centrala Helsingfors. Med detta inleds en aktionsserie som rörelsen säger ska pågå i femton dagar. Strax efter klockan 18 började polisen bryta upp demonstrationen och bära bort de demonstranter som inte avlägsnar sig självmant.

Blockaden av Mannerheimvägen utanför Tennispalatsen började klockan 16 på fredagseftermiddagen. Elokapina hade meddelat sig vara på plats till klockan 21, men polisen började upplösa den vid 18-tiden.

Exakt klockan 16 på fredagseftermiddagen inledde klimatrörelsen Elokapina sin protest då demonstranter gick ut på Mannerheimvägen, ställde sig med sina banderoller och blockerade trafiken. Demonstrationen fortgick i ungefär två timmar innan polisen ingrep.

Klockan 18 meddelade polisen att man uppmanat demonstranterna att avlägsna sig från platsen. Strax därefter rullade bussar och polispiketer till platsen och polisen började bära bort demonstranterna.

Elokapina uppger själv att över 450 personer är på plats, medan polisen talar om 100-200.

Demonstrationen pågår på ett avsnitt på Mannerheimvägen mellan Postgatan och Simonsgatan. Trafiken på Mannerheimvägen förhindras av demonstrationen och spårvagnarna kan inte köra utanför Tennispalatset. Däremot går det att köra från Simonsgatan till Brunnsgatan.

Förhandling med polisen

Elokapina har meddelat om protesten i förväg och uppgett att den ska pågå till klockan 21 på fredagen. Polisen har i sin tur sagt att platsen inte är bra och vill flytta protesten till Narinken.

På fredagseftermiddagen började polisen omedelbart förhandla med de representanter som Elokapina har utsett – maskineriet är vid det här laget välsmort och roller systematiskt utdelade – om en flytt.

Vid 17-tiden säger kommissarie Katja Nissinen till HBL att ingen överenskommelse ännu har nåtts.

– Vi får i så fall se om de lyder eller inte. Vid tidigare protester har en del gjort det, säger hon.

Även om huvudleden i Helsingfors är avbruten, vill Nissinen särskilt lyfta fram att demonstrationen präglas av en fredlighet och icke-våldsprincip.

Polisen kan fatta beslut om att manifestationen är olaglig och ge order om demonstranterna att avlägsna sig, och så sker en timme senare. De som inte går i väg från körbanan frivilligt bärs till de abonnerade bussar som kommit till platsen för att transporteras till polisstationen och eventuellt arresten.

De som inte lydde polisens order och själva avlägsnade sig bars bort till bussar.

När den första bussen kör vidare applåderar demonstranter som finns kvar.

Från andra sidan gatan spelas finsk musik som Jägarmarschen och Finlandia av vad man kan kalla motdemonstranter.

Elokapina har utlyst ett femton dagar långt "överkonsumtionsuppror" med flera olika aktioner.

Vill utmana stater och företag

"Ingen överkonsumtion", "klimaträttvisa", "innan du köper, fundera vem som lider", står det bland annat på skyltar och banderoller. Temat för protesten den här gången är just överkonsumtion.

Ivar Sundman är en av demonstranterna.

– Bilden av utvecklingen som tillväxt är väldigt djupt rotad i vår kultur, säger hen.

Hen är kritisk till att enbart de utsläpp som uppstår av produktion som sker i Finland räknas som våra klimatutsläpp, vilket enligt hen ger en bristfällig bild.

Solen värmer tidig kväll, och fredagsrusningen är i gång. Folk är på väg hem, kanske ut på en glass eller ett glas, eller i centrum för att shoppa. Sundman säger att Elokapina vill göra folk uppmärksamma på vilken miljö- och klimatfråga konsumtionen är.

– Samtidigt är det inte produktivt och relevant att fokusera på individens konsumtion. Egentligen är det de stora företagen och staterna som ska ställas till svars.

Hen lyfter också fram en jämlikhetsaspekt.

– Det är viktigt att vi i vårt välfärdssamhälle kan se oss i spegeln. Vad är det vi konsumerar, och vara medvetna om att alla inte kan göra det.

Ivar Sundmans roll är "juridisk observatör", det vill säga att notera hur polisen samt motdemonstranter agerar. Han ifrågasätter att polisen valde att avbryta protesten så fort.

En performance i form av en långsamt framskridande procession har precis gått genom demonstrationen. En stilla sång, violiners stråkar, gitarr och saxofon hörs.

Elokapina har meddelat att rörelsen kommer att arrangera flera demonstrationer mellan den 6 och 21 maj. Den här är den första. Ivar Sundman beskriver den som en lugn introduktion till det som kommer att komma.

Kommissarie Katja Nissinen säger att Helsingforspolisen känner till planerna och är beredd med resurser.

Elokapinas metod är civil olydnad, vilket alla inte är förtjusta i. Hen försvarar den ändå.

– Många gånger har det visat sig vara det effektivaste sättet att skapa förändring.

När polisen bryter upp demonstrationen efter två timmar säger sig Sundman vara förvånad över att det sker i ett så tidigt skede.

Elokapina meddelar strax efter klockan 19 att polisen har gripit drygt fyrtio demonstranter och att rörelsen fortsätter sitt program vid Tre Smeder.

En procession gick genom demonstrationen vid 17-tiden.

Artikeln har uppdaterats.

Läs också: Det här är klimatrörelsen som hamnat i fokus efter polisingripandet – civil olydnad central metod

Läs också: Aktivister försöker stoppa ryskt koltåg i Koverhar

ANDRA LÄSER