Twitter-aktien rasar efter oro för reglering

Twitters aktie rasar med 7 procent i förhandeln på Wall Street sedan det sociala nätverket beslutat att stänga av president Donald Trumps konto, med 88 miljoner följare. Såväl beslutsfattare som analytiker räknar med skärpta regleringar av sektorn efter beslutet.

Trumpanhängare angrep i förra veckan kongressen. Fem personer omkom till följd av våldsamheterna. Arkivbild.
Även andra sociala medier, som Facebook, har vidtagit motsvarande åtgärder sedan Trumpanhängare i samband med ett protestmöte i onsdags förra veckan angrep och vandaliserade delar av USA:s kongress i Washington. Men Twitter-aktien tar mer stryk än konkurrenterna.
Twitter har aldrig tidigare stängt ett konto tillhörande en statschef och stängde samtidigt ned flera andra konton som användes av högljudda Trumpanhängare. Twitter motiverade i fredags beslutet att stänga av Trumps konto med att det föreligger en risk för nya våldsamheter.
EU-kommissionären Thierry Breton har i en debattartikel flaggat för mer regleringar av sociala medier, då nedstängningen av Trumps konto bekräftar den okontrollerade makt som Twitter sitter på och de stora brister som finns vad gäller hur den digitala världen organiseras.
Den tillträdande presidenten i USA, Joe Biden, har tidigare kritiserat ledande sociala nätverk för en arrogant attityd, medan analytiker varnat för att man ska räkna med skärpta regleringar av sektorn de närmaste åren.

ANDRA LÄSER