Ukraina: Minst 14 döda i robotangrepp mot bostadshus

Minst 14 personer har dödats i en robotattack mot ett flerfamiljshus i Odessaregionen i södra Ukraina, enligt ukrainska myndigheter. Ryssland drog sig tillbaka från Ormön i Svarta havet.

Ryska och belarusiska stridsflygplan under en övning tidigare i år.
Två robotar ska ha avfyrats från ett flygplan över Svarta havet, uppger den ukrainska militären. En av dem ska ha träffat ett nio våningar högt bostadshus, som delvis förstörts, medan den andra uppges ha slagit ner i ett rekreationscenter.
"14 människor har dödats och 30 skadats," skriver räddningstjänsten på Telegram, rapporterar AFP.
Attacken skedde i Bilhorod-Dnistrovskyj-distriktet strax söder om staden Odessa.
Attacken kommer några dagar efter det att runt 20 människor dödades när ett köpcentrum i staden Krementjuk i centrala Ukraina träffades av en robot och fattade eld.

Zelenskyj: Förändrar situationen

Odessaregionen i söder, med den historiska hamnstaden med samma namn, är ett strategiskt viktigt område för både Ukraina och Ryssland och under torsdagen vann Ukraina en delseger när Ryssland drog sig tillbaka från Ormön i Svarta havet, söder om Odessa.
– Det förändrar situationen i Svarta havet avsevärt, hävdar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i sitt kvällstal på sociala medier.
– Säkerheten är ännu inte garanterad. Det garanterar inte att fienden inte kommer att återvända, men det begränsar avsevärt ockupanternas handlingsutrymme.
Ryssland hade ockuperat ön sedan krigets början, men gav sig enligt Ukraina av efter intensiva robot- och artilleribeskjutningar. Det ukrainska anfallet skedde bland annat med nya kraftigare vapen som anlänt från väst, rapporterar The New York Times.
Den ryska militären säger däremot att tillbakadragandet var en "gest för att visa god vilja" och att det öppnar för att börja transportera de tusentals ton spannmål som suttit fast i Ukraina på grund av kriget.
Men tillbakadragandet kommer troligtvis inte att öppna sjövägen för det ukrainska spannmålet, bedömer USA-baserade Institute for the Study of War (ISW). Den ryska pressen utanför Ukrainas kust mildras visserligen för tillfället, men Ryssland har landbaserade sjömålssystem utplacerade på Krimhalvön och i den ockuperade Chersonregionen "som fortfarande kan rikta sin sig på ukrainsk last", påpekar ISW.

EU lovar fortsatt stöd

Under Natotoppmötet som avslutades i Madrid på torsdagen lovade medlemsländerna att fortsätta stödja Ukraina och USA:s president Joe Biden meddelade att vapen för ytterligare 800 miljoner dollar, motsvarande ungefär 765 miljoner euro, ska skickas till Ukraina.

ANDRA LÄSER