Earth hour infaller på lördag – belysningen slocknar världen över

Under lördagskvällen slocknar belysningen på många välkända platser under en timme när människor, städer och organisationer världen över deltar i miljömanifestationen Earth Hour.

Helsingfors domkyrka under Earth Hour den 30 mars 2019.
Anna Korkmananna.korkman@hbl.fi
24.03.2023 20:40 UPPDATERAD 25.03.2023 09:49
Världens största miljömanifestation, Earth Hour, infaller i år på lördag den 25 mars klockan 20.30-21.30. 
Under en timme på lördagskvällen släcker människor världen över lamporna i sina hem och belysningen i många städer, arbetsplatser, daghem och välkända landmärken mörknar.
Syftet med Earth Hour är att skicka en signal till världens beslutsfattare om att klimat- och miljögärningar brådskar samt att öka medvetenheten kring klimatförändringarna och förlusten av biologisk mångfald.
I Finland kommer bland annat Helsingfors centralstation, Yle-tornet i Böle och Åbo domkyrka att mörkna på lördagskvällen, skriver WWF i ett pressmeddelande.
Ikoniska byggnader som bland annat Notre Dame katedralen i Paris, operahuset i Sydney, Empire State Building i New York och Colosseum i Rom kommer också att delta i Earth Hour genom att släcka sina ljus.  

Earth Hour 

WWF startade Earth Hour i Sidney i Australien 2007. Efter det har evenemanget blivit världsomspännande.
I Finland arrangerades Earth Hour för första gången 2009. Omkring 1,5 miljoner finländare deltog 2022.
2022 deltog sammanlagt 192 länder i Earth Hour.
Att släcka belysningen under en timme är en symbolisk gest för att uppmuntra personer och beslutsfattare att agera för att aktivt motverka klimat-och miljökrisen.
I år infaller Earth Hour lördagen 25.3.2023 klockan 20:30–21.30 finsk tid.
”Syftet med Earth Hour är att öka medvetenheten om klimatförändringar och naturförluster, och skapa hopp och vilja att lösa miljökriser genom att arbeta tillsammans. Under årens lopp har man med hjälp av Earth Hour framgångsrikt skyddat skogar och hav i olika delar av världen”, säger WWF:s generalsekreterare Liisa Rohweder.
Här kan du se var belysningen slocknar på lördagen.

ANDRA LÄSER