En lugnare Ruisrockhelg gryr?

Ruisrocks första kväll kändes mindre stökig än tidigare år, trots att festivalen är slutsåld. Years & Years, Cheek och The Chainsmokers var fredagens stora dragplåster.

Amerikanska duon The Chainsmokers avslutade fredagen på Ruisrock.
Anna Lillkung
07.07.2018 15:58
När jag stiger på båten mot Runsala på fredagseftermiddagen är jag förberedd. Det är tredje året i rad som jag jobbar på Ruisrock och de tidigare åren har jag stundvis förfärats över stökigheten, de överförfriskade besökarna och trängseln.
Det kanske är för att jag förväntar mig det värsta som jag blir positivt överraskad när området känns luftigare, människorna mindre röriga och stämningen något lugnare. Då igen är det fortfarande tidigt och jag har valt att hålla mig på avstånd från de stora scenerna under kvällen.

Stämningen är viktigast

Årets Ruisrock sålde återigen slut på rekordtid. Det innebär att runt 105 000 människor förväntas besöka festivalen under helgen. Trots att festivalen i år skyltar med namn som The Chainsmokers, Dua Lipa, Cheek och N.E.R.D verkar det vara upplevelsen och stämningen som väger tyngst.
– För mig är det en självklarhet att komma hit varje år, säger Noora Fleen, en av festivalens besökare.
– Det är alltid lika bra. Men i år kommer jag mer för hur känslan på Ruisrock brukar vara och inte för någon specifik artist. Det är ganska många finska artister i år som är aningen okända.
Fleen och hennes kompis Hanna Westberg har besökt Ruisrock varje sommar sedan 2011. I år har de valt att bara stanna en dag. De påpekar också att festivalfredagen känns lugnare än vanligt.
– Vi har varit här så många år och det känns på riktigt lugnare, säger Westberg.
– Det är mindre trängsel, kortare köer och det gick snabbt att komma in på området. Men det kanske är för att vädret såg ut att bli sämre tidigare i dag, tillägger Fleen.

Temat jämställdhet får mer utrymme

Av årets akter på Ruisrock är 22,8 procent kvinnliga, vilket fortfarande är långt i från en jämställd festivalscen. En färsk utredning visade ändå att Ruisrock var i topp i Finland vad gäller andelen bokade kvinnliga artister. På fredagen ordnas det även diskussioner om feminism i det nya Kupla-tältet.
Det är Ruskeat Tytöt som håller i programpunkterna, med författaren Maryan Abdulkarim som intervjuar artister som Silvana Imam, Cledos och Bizi. Det är ett välkommet och viktigt initiativ som visar att också Ruisrock kan ha mera seriösa programpunkter.
Silvana Imams spelning på den mindre Sateenkari-scenen känns likaså som en bra motpol till Rae Sremmurds show på strandscenen. Medan den sistnämnda högt ropar ”Sexy ladies what's up?” står Imam framför en mindre men mera hängiven publik och rappar om politik och metoo.

Years & Years stod för showen

En annan av fredagens höjdpunkter är brittiska popgruppen Years & Years. Med energiska frontpersonen Olly Alexander bjuder de på en gedigen och varierad show.
Jag uppskattar att gruppen faktiskt sjunger och spelar sina instrument, i jämförelse med exempelvis Alan Walker och som mest gömmer sig bakom mixerbordet. Alexander bjuder på koreograferad dans, säker sång och emotionella framföranden av Eyes Shut och Palo Santo.
När det är dags för de avslutande akterna, Cheek och The Chainsmokers, börjar besökarna se lite mer vingliga ut och enstaka personer blir omhändertagna av ordningsvakter.
– Jag skulle inte låta mitt minderåriga barn komma till Ruisrock fastän det är tillåtet. Det kan alltid hända saker, säger Fleen.
– Nej, när man har sett hur det kan gå till här så skulle man inte det. Och det kommer ändå från två 27-åriga personer, tillägger Westberg.
När jag stiger på båten tillbaka mot Åbo centrum igen är jag slutligen glad att jag i kväll inte har behövt vara vittne till ”hur det kan gå till” på Ruisrock.

ANDRA LÄSER