Måtta med spriten?

Alkohol hör ihop med firande, inte minst i Finland, där spriten ofta känns som själva ändamålet med vilken högtid som helst.

I dagMarkus Haakana
30.04.2017 06:05
Då du läser detta är det valborgsmässoafton. Mjödet står klart, munkarna och struvorna är fixade, picknickkorgen är om inte packad så i alla fall planerad, och du har dammat av studentmössan som du hittade där du lämnade den i fjol. Och inte minst har du bunkrat upp med dricka. För på första maj dricker vi.
Det hör till urgammal karnevaltradition att gällande regler för allmän ordning och gott uppförande åker ut i samma stund som karnevalen kör i gång, för att sedan igen återgå till det normala då det hela är över, tomflaskorna samlade och huvudvärken överstånden.
Alkohol hör ihop med firande, inte minst i Finland, där spriten ofta känns som själva ändamålet med vilken högtid som helst. Resultatet har i åratal varit ofog, bränder, drunkningsolyckor, misshandel och polistillbud i hundratal och tusental, som rutinmässigt rapporteras i nyheterna under dagarna efter respektive helg.
Men samtidigt som den totala alkoholkonsumtionen har fortsatt att stiga kan man skönja åtminstone två underströmmar: ungdomarna dricker mindre än tidigare generationer och festhelgerna som valborg går inte lika vilt till som förr.
Visst får polisen stå i under valborg och första maj, men de har sedan flera år tillbaka hjälp av tiotals frivilliga vuxna som patrullerar på stan. Och vuxennärvaron verkar bära frukt på längre sikt. Redan för tre år sedan berättade ungdomsledare Ann-Christine Herlin för Svenska Yle att valborgsnatten är lugnare och att folk tar bättre hand om varandra. Antalet unga som vilar i tillnyktringsstationen har minskat under åren.
För ett par år sedan kunde rederierna i ett nyhetsinslag berätta att den annalkande första maj-helgen inte syntes i form av ett tilltagande spritrally över Finska viken.
Och på tal om rederier: Nyligen meddelade Tallink-Silja att man begränsar försäljningen av alkohol till kryssningspassagerare på M/S Baltic Princess torsdagar till lördagar. Orsaken? Kundrespons. Kunderna är trötta på hytt- och korridorfesterna som pågår natten ut. Viking Line var ute redan flera år tidigare, här gäller begränsningarna M/S Cinderella och Gabriella.
Kanske är det i samma anda som Siljafärjornas bollhav flyttat från promenaddäck (mitt emot barerna) några däck neråt, där föräldrar kan läska sig med kaffe och glass medan de ser efter sina barn.
Det kan kännas som en vågad gissning, men kanske, kanske är det här en positiv följd av en liberalare alkoholpolitik och alkoholkultur? Spritrallyt till Tallinn har åtminstone tappat nyhetens behag för länge sedan, mellanöl säljs varje dag i minsta kiosk och med en after work här och en bubbelbrunch där behöver man kanske inte vänta till Den Stora Festhelgen då man tar i så man går hem på alla fyra.
På gott och på ont har alkoholbruket alltså normaliserats, och samtidigt har topparna jämnats ut, vill jag tro. Att ungdomen i dag dricker mindre talar för det. De tar kanske efter oss äldre som så småningom börjat övergå till måttligare och vardagligare alkoholvanor. Skål på den saken!

ANDRA LÄSER