Turister drogs med i laviner i Norge – en död

En person har omkommit och fem skadats efter att två olika laviner utlösts i Lyngen, öster om Tromsø, i Nordnorge. Samtliga är utländska medborgare, enligt polisen.

En person omkom och fem skadades i två olika laviner i Nordnorge på onsdagen. Bilden är tagen vid en tidigare räddningsinsats. Arkivbild.
Susanna Persson Öste/TT
31.03.2022 07:36 UPPDATERAD 31.03.2022 12:02
Ett sällskap med fem personer drogs vid 18-tiden på onsdagen med i en lavin på Steinfjellet i Lyngen och ett omfattande räddningsarbete med bland annat helikoptrar inleddes. Polisen meddelade senare att en person omkommit.
"Arbetet med att hämta skadade och omkomna pågår vid Steinfjellet," skrev polisen vid 21-tiden på kvällen.
Övriga fyra fördes till sjukhuset i Tromsø, som under natten meddelade att samtliga var måttligt eller lindrigt skadade, rapporterar NTB.
En timme tidigare, strax före klockan 17, kom även ett larm om en lavin vid fjället Nedretinden, närmare 40 km söderut. Där klarade sig en person undan oskadd, medan en fick räddas, och fördes till sjukhus med lindriga skador.
Samtliga inblandade är utländska medborgare som var ute på tur, säger polisen, och de skadade är alla unga män, enligt sjukhuset i Tromsø.
I området råder den näst högsta lavinvarningen och dåligt väder försvårade båda räddningsinsatserna.

ANDRA LÄSER