HBL:s läsare har röstat: Det här är Svenskfinlands roligaste ortnamn

Mångstekta, Drombom och Ölmos är bara några av de många lustiga förslag som HBL:s läsare skickade in till tävlingen för att kora Svenskfinlands roligaste ortnamn. Nu finns en vinnare!

Från sundet mellan Storpellinge och Ölandet i Borgå är det inte långt till vinnaren av HBL:s tävling för Svenskfinlands roligaste ortnamn.
Jonas Forsbacka
01.04.2022 11:30 UPPDATERAD 01.04.2022 15:23
Det är ön Bisaballen i Borgå ytterskärgård som har segrat i HBL:s tävling för Svenskfinlands roligaste ortnamn. Bisaballen ligger nära Klovharun utanför Storpellinge.
Det blev en spännande toppstrid när Bisaballen fick 16 procent av rösterna före tvåan, skogsområdet Kråkrumpan som finns i både Nykarleby och Pedersöre, som landade på 15 procent av rösterna.
Vinnarnamnets förled "bisa" härleder till det dialektala ordet "bisse" som betyder gubbe, berättar Maria Vidberg, namnvårdare vid Institutet för de inhemska språken. Och "ball" betyder penis eller testikel.
– Det är svårt att veta om sådana här namn har varit tänkta som något humoristiskt från början eller om det är något vi börjat tycka är roligt i efterhand, säger Vidberg.
– Om de som hittade på namnet ville vara lustiga får de sin önskan uppfylld nu! säger Nicklas Karlsson som kommer från Borgå men är bosatt i S:t Karins.
Han är en av dem som nominerade Bisaballen till tävlingen. Karlsson berättar att han stötte på namnet för första gången för ett par år sedan när han tog fram en karta för att ta reda på hur långt från land Klovharun ligger.
– Det känns som ett komiskt och typiskt namn från Borgå, där ord som "bisi" och "kärring" används ibland, säger Karlsson som inte har besökt Bisaballen själv.
Det är inte ett ställe man stöter på av misstag när man är ute och ror, konstaterar han.
– Om inte Klovharun var så känd skulle säkert ingen veta att ön existerar.
Flera av HBL:s läsare som deltog i tävlingen tyckte att Bisaballens grannöar Musblötan och Käringskrevan också har lustiga namn.

Formen skapar associationer

Formlikhet kan vara en orsak till att ön har fått sitt namn, alltså att någon helt enkelt har tyckt att öns utseende påminner om en testikel.
– Men det är svårt att säga, påpekar Vidberg.
Flera av namnen som tog sig till HBL:s topp fem-lista i tävlingen är bildliga namn, till exempel Kråkrumpan, Modermagan och Snusburken.
– Platser som fått sitt namn utifrån form eller utseende är kanske ofta namn man lägger märke till, och ofta kvalar in till det som vissa kallar för "roliga namn", säger Vidberg.

Ortnamnen som fick flest röster i HBL:s tävling:

1) Bisaballen, Borgå (16 procent av rösterna).
2) Kråkrumpan, Nykarleby eller Pedersöre (15 procent av rösterna).
3) Modermagan, Raseborg eller Borgå och Onyttan, Nagu (11 procent av rösterna).
4) Hela världen, Ingå (10 procent av rösterna).
5) Krapulbacken, Lovisa och Snusburken, Föglö (9 procent av rösterna).
798 personer hade röstat när resultatet samlades in.
Karlsson kan inte svara på om han tycker formen på Bisaballen påminner om namnet.
– Haha! Jag har inte tittat på kartan tillräckligt noga. Men när jag tittar på grannholmarna tänker jag att temat har varit viktigare än formen, säger Karlsson.
Bisaballen ligger granne med öarna Musblötan och Käringskrevan som också var kandidater i tävlingen.
– Som språkbrukare får man kanske en bild i huvudet över hur platsen kan se ut, medan namn som är helt ogenomskinliga för en kanske inte skapar reaktioner på samma sätt. Storholmen är till exempel ett namn som uppfattas som mer neutralt och inte klarar sig lika bra i en sådan här tävling, säger Vidberg.
Här kan man läsa fler komiska kandidater som HBL:s läsare skickade in som förslag till tävlingen.

ANDRA LÄSER