Festprisse och Bandidos-medlem som startade hatsajt

Ilja Janitskin har ett brokigt förflutet i nattklubbs- och motorcykelklubbkretsar. 2014 startade han nätpublikationen MV-lehti som hörde till Finlands mest lästa sajter. Innehållet bestod av lögner, plagiat och rasistiskt material.

llja Janitskin<b> </b>dömdes på torsdagen till ett år och tio månader ovillkorligt fängelse för sammanlagt 16 brott med anknytning till MV-lehti. Bilden är från rättegången i juni.
18.10.2018 14:41 UPPDATERAD 18.10.2018 16:01
Ilja Janitskin dömdes på torsdagen till ett år och tio månader ovillkorligt fängelse för sammanlagt 16 brott med anknytning till MV-lehti. Den 41-åriga Janitskin är en omstridd person med mångsysslarbakgrund. Janitskin kommer ursprungligen från Lieksa i Norra Karelen.
Första erfarenheten som tidningsutgivare var år 2002 då Janitskin tillsammans med dåvarande riksdagsledamoten Matti Ahdes son Jussi Ahde startade tidskriften Absolute vars första glossiga nummer trycktes i 30 000 exemplar och hade en Versace-annons på bakpärmen. Tidskriften utkom dock bara i två nummer, varav Janitskin och Ahde endast gjorde det första numret.
Efter det misslyckade försöket som mediemogul sålde Janitskin sin bostad och flyttade för pengarna till Miami där han ett tag levde lyxliv i jetsetkretsar. Då pengarna tog slut jobbade han enligt egen utsago i säkerhetsbranschen och ordnade privatfester. Här blev Janitskin bekant med systrarna Tukiainen och i en intervju för Image från några år tillbaka berättar Janitskin hur Johanna Tukiainen ska ha frågat honom om råd för att bli kändis. Johanna Tukiainen är den sensationslystna blondinen som fick erotiskt laddade textmeddelanden av dåvarande utrikesministern Ilkka Kanerva. Tukiainen läckte meddelandena till skvallerpressen vilket fick utrikesministern på fall.
Väl tillbaka i Finland gjorde Janitskin ett misslyckat försök som jeansaffärsägare och anslöt sig till motorcykelklubben Bandidos som betraktas som ett kriminellt gäng.
Tingsrätten är välbekant för Janitskin sedan tidigare. Fyra gånger har han dömts för misshandel och 2003 dömdes han till böter för kokainbruk. De tidigare domarna förklarade han för tidskriften Image med att sådant drabbar dem som rör sig i nattlivet. "Alltid är det någon som kommer och gnäller och muckar gräl. Vem som helst i motsvarande situation brukar dömas för att de har torvat till någon annan."
Janitskin ska enligt Image också ha misstänkts för att bära ett olagligt vapen under tröjan på en restaurang.
Så småningom fick Janitskin nog av Helsingfors nattklubbsliv och flyttade till Spanien. En orsak till flytten ska ha varit att han hade skulder i utmätning i Finland. Första tiden vistades han i Marbellas jetsetkretsar och så småningom flyttade han till Barcelona och grundade en firma som gjorde webbsidor och planerade marknadsföring på nätet.
MV-sajten grundade han 2014 och den fick snart tusentals och åter tusentals besökare genom påhittade tillspetsade fejknyheter som ofta hade rasistiskt innehåll och som spreds som en löpeld i sociala medier.

Lögner och konspirationsteorier

Sajten spred konspirationsteorier, lögner, nyheter som kränkte privatlivet, plagierat material och stulna artiklar.
2015 stod det klart att Janitskin hade samlat in uppgifter från två miljoner finländares Facebook-profiler och kombinerat dem med adressuppgifter och telefonnummer. En del av uppgifterna hade läckts ut på nätet.
För två år sedan fick Janitskin polisen och åklagaren efter sig, men eftersom han höll till i Spanien och inte i hemlandet Finland, var det inte alldeles lätt att få tag i honom. Den rättsliga processen fördröjdes av att Janitskin efter att han greps i Andorra för drygt ett år sedan, meddelade att han hade insjuknat i cancer och skulle opereras.
I våras utelämnade Andorra Janitskin till Finland och rättegången mot honom kunde börja.
Tidigare planerade Janitskin att han skulle ställa upp i presidentvalet som hölls i slutet av januari i år, men han lyckades inte samla in tillräckligt många namnunderskrifter. Han har också meddelat att han är kandidat i riksdagsvalet nästa år för främlingsfientliga grupperingen Reformi. De planerna ser nu ut att gå i stöpet eftersom han kan komma att skaka galler vid tidpunkten för riksdagsvalet. Janitskin kommer dock att överklaga gårdagens dom till hovrätten.

ANDRA LÄSER