Tyskland, sluta smyga kring utrikespolitiken!

Förhoppningsvis innebär förbundskansler Olaf Scholz aktivitet den här veckan och nästa en klargörelse kring att Tyskland står stadigt i samma led som de allierade i det svåra säkerhetspolitiska läget och i relationerna till Ryssland.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.
07.02.2022 13:30 UPPDATERAD 07.02.2022 14:41
Tysklands nya förbundskansler Olaf Scholz har hittills hållit en mycket låg profil i det spända säkerhetspolitiska läget i Europa. Det har gått så långt att det har väckt märkbar irritation bland allierade, inte minst i USA. Nu förefaller Scholz i alla att börja röra på sig i hopp om att kunna lugna läget.
För tillfället befinner han sig i Washington och träffar USA:s president Joe Biden. Nästa vecka ska han åka till både Kiev och Moskva. Också tyska utrikesministern Annalena Baerbock reste på måndagen till Ukraina för att samtala med sin ukrainska kollega och landets president.
Ukraina har tidigare uttryckt besvikelse över att Tyskland vägrat skicka vapenhjälp till landet. Man fick nöja sig med några tusen hjälmar. Irritationen har också ökat av att Tyskland har bromsat Estland från att skicka vidare gamla tyska vapen till Ukraina.

ANDRA LÄSER