Rökte cannabis – döms till 30 års fängelse

Vrede har blossat upp bland människorättsaktivister och på sociala medier efter att tre män i Tunisien i förra veckan dömdes till 30 års fängelse vardera – för att ha rökt cannabis.

Mannen på bilden har inget med artikeln att göra. Genrebild.
En talesperson för domstolen i Kef i norra Tunisien säger att domen "inte enbart handlar om droganvändandet utan också om att de befunnit sig på en idrottsanläggning i samband med konsumtionen", rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Tunisien har strikta straff för narkotikaanvändning. Den så kallade "lag 52" gör, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW), gällande att ett år är minimistraff för förstagångsförbrytare. Upprepade drogrelaterade överträdelser resulterar i minst fem års fängelse.
Enligt HRW hade år 2015 omkring 5 200 personer dömts för cannabisinnehav. 28 procent av alla fängslade i landet sitter där efter drogrelaterade straff.
Domen mot de tre männen, alla under 30 år, kan överklagas.
Amna Guellali, talesperson för Amnesty International, säger att de tunisiska lagarna kring narkotikaanvändning och innehav är "principiellt oacceptabla", och att de riktar in sig på och skadar ungdomar.
Hon riktar också kritik mot att regeringen inte ansträngt sig för att reformera systemet så att personer med drogproblem kan få hjälp, skriver AFP.

ANDRA LÄSER