Historisk israelisk flygning till Emiraten

Den första kommersiella flygningen från Israel, med en amerikansk-israelisk delegation ombord, har landat i Förenade arabemiraten sedan länderna enats om att normalisera relationerna. – Framtiden måste inte vara förutbestämd av dåtiden, säger Jared Kushner, rådgivare och tillika svärson till USA:s president Donald Trump.

Jared Kushner, rådgivare och tillika svärson till USA:s president Donald Trump, och Robert O'Brien, USA:s nationelle säkerhetsrådgivare, ombord på El Al-planet under flygningen till Förenade arabemiraten.
Emiraten blir i och med avtalet den första gulfstaten, och det tredje arablandet, att upprätta fullständiga diplomatiska förbindelser med Israel.
Enligt den USA-förhandlade överenskommelsen, som nåddes tidigare i augusti, förbinder sig Israel att stoppa den planerade annekteringen av palestinsk mark på ockuperade Västbanken. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har dock sagt att planerna fortfarande ligger på bordet.
Israels nationelle säkerhetsrådgivare Meir Ben-Shabbat, Jared Kushner, rådgivare och tillika svärson till USA:s president Donald Trump, samt Robert O'Brien, USA:s nationelle säkerhetsrådgivar, sedan El Al-planet landat i Förenade arabemiraten.
Det israeliska flygbolaget El Al ska genomförde sin första flygning till Förenade arabemiraten. Ombord fanns bland andra Jared Kushner och Robert O'Brien, USA:s nationelle säkerhetsrådgivare liksom hans israeliske motsvarighet Meir Ben-Shabbat.

Många områden

Saudiarabien tillät planet att flyga genom dess luftrum, något Kushner särskilt tackade för.
En gemensam faktor för Förenade arabemiraten, Israel, USA och Saudiarabien är att de ser Iran som det stora hotet.
I Abu Dhabi ska delegationerna diskutera frågor om handel, transporter, hälsa, energi och säkerhet.
– Vårt mål är att nå fram till en gemensam handlingsplan för att utveckla relationerna inom ett mycket brett fält av områden, säger Ben-Shabbat.

"Historisk resa"

Palestinska ledare har beskrivit avtalet som ett svek från Förenade arabemiratens sida.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har sagt att samtal pågår för att uppnå liknande avtal även med andra arabiska muslimska länder. Bahrain, Oman och Sudan kan enligt olika källor stå på tur.
– Medan detta är en historisk flygning hoppas vi att den kommer att sätta igång en till och med ännu mer historisk resa i Mellanöstern och bortom, säger Kushner.

ANDRA LÄSER