Kristiina Mäkeläs magiska kväll: finländskt rekord och EM-silver

Bara en timme efter att Topi Raitanen säkrat Finlands andra guld i friidrotts-EM såg Kristiina Mäkelä till att det blåvita medaljkontot utökades med ett silver.

Kristiina Mäkelä jublar efter att hon säkrat silvermedaljen i tresteg.
Filip Saxénfilip.saxen@hbl.fi
19.08.2022 23:15 UPPDATERAD 20.08.2022 11:24
Kristiina Mäkelä visade att hennes kanonform håller i sig. I kvalet i EM i München hade trestegshopparen inga större problem att ta sig till final.
Och i finalen visade hon att hon för tillfället har nerver av stål och kan prestera på topp. I den andra hoppomgången slog hon till med ett kanonhopp då hon landade vid 14,64 – nytt finländskt rekord. Det förra rekordet, 14,48, satte hon i kvalet i VM-tävlingarna i Eugene i början av månaden.
Det förra finländska rekordet var i Senni Salminens namn. Mäkelä slog Salminens rekord från förra sommaren med ynka en centimeter.
– Jag har vuxit enormt mentalt under mina år som idrottare, sade Mäkelä i Yle Urheilus intervju.
– Jag minns inget av mina hopp men jag visste att jag har de där längderna i mig. Det är skönt att jag klarade av att prestera på topp.
Medaljen var den första i internationella sammanhang för Mäkelä och den fick henne totalt mållös.
–Jag har inga ord för att beskriva det här. Men det känns fantastiskt. Det kommer att dröja en stund innan jag förstår det hela, sade hon till Yle.
Salminen hade problem med tekniken och fick nöja sig med en sjundeplats i finalen. Salminens längsta hopp bar 14,13.
Ingen kunde rå på ukrainskan Marina Bekh-Romantjuk som var i en klass för sig och vann guld med 15,02.

ANDRA LÄSER