Resultatet i presidentvalet i USA i höstas chockade en hel värld. Att Donald Trump skulle vinna var något som inte var möjligt. Men så blev det, han besegrade 16 republikanska rivaler och i finalen demokraternas Hillary Clinton efter tidernas smutsigaste kampanj.
De chockerade lät sig tröstas av att han i sitt tacktal kort efter att han hade blivit vald gav en mer balanserad och fogsam bild. Han skulle nu kanske tona ner sin burdusa, buffliga och fräcka stil från valrörelsen.
Månaderna som har gått har visat att så inte har skett. Han förlöjligar och skämmer ut hela sitt land om han fortsätter i samma stil. Som USA:s president måste han kunna visa ens lite värdighet, hyfs och pli.
Installationstalet på fredagen gav inget nytt hopp. Det var mycket nationalistiskt, protektionistiskt och populistiskt. Det kan nästan betecknas som aggressivt mot omvärlden. För Trump är det USA och ingenting annat som gäller. "USA först" upprepade han många gånger.
En ny era har sannerligen inletts. Eftersom förhoppningarna om något gott är små kommer allt positivt att tas emot som glada överraskningar.
Om ingen ändring sker då Trump nu de facto har makten tänds inte hoppet ytterligare en gång. Trump är i så fall Trump och han är världens mäktigaste man under de fyra närmaste åren. Det väcker många farhågor. Samtidigt måste det fungera som en samlande kraft och förena andra länder och ledare.
Förhoppningsvis inser också Trump relativt snabbt att inte ens USA är stort nog att klara sig instängt och ensamt.
Ett annat hopp som tidigare fanns hos alla som inte var hans anhängare var att han samlar ministrar och rådgivare som skulle vara moderatare och hålla honom lite i styr. Nu vet vi vem de är och förhoppningarna har åtminstone delvis släckts. Där finns affärsmän goda för miljarder, höga före detta militärer, ärkekonservativa, förespråkare av fossila bränslen och klimatskeptiker. De påminner alla på något sätt om sin chef, men där finns också olikheter. Till exempel i synen på Ryssland.
Den blivande utrikesministern Rex Tillerson betecknas som en Rysslandsvän, men i hearingen inför senaten nyligen såg han Vladimir Putin som ett internationellt hot. Han tar också tvärtemot Trump seriöst på den hotande klimatförändringen.
Försvarsministern James Mattis har för sin del talat för att stärka de europeiska Natoländernas försvar mot Ryssland och i motsats till Trump motsatt sig att kärnavtalet med Iran skulle brytas.
Trump uppgav i torsdags att hans regering har den klart högsta samlade intelligenskvoten som en regering någonsin har haft. Det är inte omöjligt, men hur Trump vet det kan man fråga sig. Dessutom kan intelligens användas på olika sätt.
Trump och hans närmaste medarbetare ser inte ut att vara ett gäng som gör allt för att ena USA, något som landet och amerikanerna i högsta grad skulle behöva.
I umgänget med andra länder överskuggar USA:s intressen allt annat. Ingångna avtal, inte minst handelsavtal ska synas, förhandlas om och eventuellt helt skrotas. De som ömmar för miljön har också all anledning att bäva.
Om det sker som Trump har lovat/hotat kommer vi snabbt att få en vink om hur tullar införs, handels- och miljöavtal rivs upp och hur invandringspolitiken skärps. I fråga om föregångaren Barak Obamas omhuldade Obamacare har han redan nu skridit till verket. Hans första beslut blev att försvaga sjukvårdsreformen, men vilket alternativet blir vet vi inte.
Åtminstone i teorin har Trump ett drömläge då såväl senaten som representanthuset domineras av hans republikanska parti. I praktiken kan det snabbt visa sig att kongressen inte går i presidentens ledband och då är det upplagt för maktkamp och eventuella politiska kriser.
Enligt färska opinionsmätningar har ingen nytillträdd president inlett med så låga förtroendesiffror som Donald Trump. Kongressen stärks i armbrytningar med Vita huset om presidentens stöd är lågt.
Hur Trump kommer att hantera dispyter med kongressen återstår att se. Ensam kan han i vilket fall som helst inte åstadkomma det USA och den värld han själv målar upp. Lyckligtvis.
- Politik
- Tull
- Avtal
- Klimat
- Politik
- Vård och omsorg
- Donald Trump
- USA
- Ryssland
- Hillary Clinton
- Rex Tillerson
- Vladimir Putin
- James Mattis
- Iran
- Vita huset
- Samhälle
ANDRA LÄSER
Åland
Viking Line reagerar på två texter i Nya Åland – drar in hela årets annonsering
09.06.2023 11:38


Sjukdomar och diagnoser
Lassi och Sara har dödlig muskelsjukdom som resten av Norden scannar nyfödda för – men inte Finland
10.06.2023 05:00


Helsingfors
Publikkaosg vid Alprosparken i Haga – Elina Kinnunen reste från Tavastehus för att se de instagramvänliga blommorna
10.06.2023 05:00
