Fördömandena haglar över USA

Protesterna mot USA:s Jerusalempolitik fortsätter i Mellanöstern. Kritiken är hård efter president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta den amerikanska ambassaden dit.

"Vi kommer inte att lämna Jerusalem i händerna på en stat som mördar barn", sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i ett tal på söndagen i staden Sivas.
Trumps besked i onsdags utlöste oroligheter i de palestinska områdena och sammandrabbningar med israeliska säkerhetsstyrkor. Fyra palestinier dog på fredagen och lördagen efter att antingen ha skjutits ihjäl eller dödats av bombflyg som svarat på palestinska raketattacker från Gaza.
Jerusalembeslutet fick snabbt tiotusentals att demonstrera mot USA i muslimska och arabiska länder som Jordanien, Turkiet, Pakistan och Malaysia.
På söndagen fortsatte protesterna i Libanon, Indonesien, Egypten och de palestinska områdena:
• I ett tal i staden Sivas kallade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan Israel en "terroriststat" som "mördar barn".
• Flera personer skadades vid en manifestation utanför USA:s ambassad i Libanons huvudstad Beirut. De skadade har antingen träffats av stenar som kastats eller andats in tårgas som libanesiska säkerhetsstyrkor skjutit.
• Arabförbundet uppmanar USA att riva upp beslutet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta ambassaden, enligt ett starkt kritiskt uttalande efter utrikesministrarnas möte i Kairo.
• I Indonesiens huvudstad Jakarta demonstrerade runt 5 000 utanför USA:s ambassad i solidaritet med palestinierna.
• Hundratals studenter och lärare samlades vid det ansedda universitetet al-Azhar i Egyptens huvudstad Kairo i protest. Även vid två andra Kairouniversitet förekom protester.
• Oroligheter utbröt vid flyktinglägret al-Arroub på södra Västbanken. En palestinier skadades av gummikulor, enligt det palestinska hälsodepartementet.
• Vatikanen meddelade att påve Franciskus ber för att "ledare av nationer" förpliktigar sig att arbeta för att "undvika en ny våldsspiral" om Jerusalem.
• Från Abu Dhabi varnade kronprins Mohammad bin Zayed al-Nahyan att den situation som USA triggat riskerar att trappa upp våldet i regionen.
ANDRA LÄSER