Nytt rekord för kokainbeslag i Antwerpen

Belgien redovisar än en gång ett nytt årsrekord för kokainbeslag i hamnen i Antwerpen. Under 2022 togs 109 ton kokain i beslag, meddelar tullen.

Hamnen i Antwerpen och närliggande Rotterdam i Nederländerna är de huvudsakliga inkörsportarna av kokain som kommer från Latinamerika till Europa. Arkivbild.
10.01.2023 14:36
Hamnen i Antwerpen och närliggande Rotterdam i Nederländerna är de huvudsakliga inkörsportarna för kokain som kommer från Latinamerika till Europa, ofta dolt i laster med frukt.
De senaste tio åren har kokainbeslagen i den belgiska hamnen ökat varenda år.
2021 beslagtog belgiska myndigheter total 98,7 ton i Antwerpens hamn. I fjol landade beslagen på 109 ton.
I mitten av oktober 2022 hade myndigheterna sedan årets början beslagtagit knappt 80 ton kokain i ett hundratal tillslag, enligt en talesperson för finansdepartementet i Belgien som ansvarar för tullinspektionerna.
Storleken på varje tillslag ökade under sista kvartalet när det lackade mot jul eftersom det är en tid på året när kokainkonsumtionen ökar, säger en talesperson för belgiska tullen till nyhetsbyrån AFP.
Trots den stora mängden beslag bedömer myndigheterna att de endast stoppar omkring tio procent av de illegala droger som ankommer till Antwerpen.

    ANDRA LÄSER