Stor hackerattack mot ukrainska regeringssajter

En storskalig hackerattack har riktats mot en rad ukrainska regeringssajter, enligt regeringen i Kiev.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.
Ukrainska utbildningsministeriet skriver på sin Facebooksida att sajten ligger nere, och på utrikesministeriets sida visades under en kort stund ett meddelande på ukrainska, ryska och polska med ett hotfullt budskap.
Även regeringens och katastrofministeriets sajter ligger nere, enligt nyhetsbyrån AFP.
Ukraina befinner sig i storpolitikens centrum sedan Ryssland mobiliserat tiotusentals soldater vid landets gräns. Den senaste veckan har samtal pågått mellan Ryssland och västmakterna om en kravlista från Moskva, som i praktiken innebär att USA och Nato mer eller mindre ska dra sig tillbaka från hela den region som tidigare ingick i Sovjetunionen eller den självutropade sovjetiska inflytandesfären, och även lovar att varken Ukraina eller några andra länder tillåts ansluta sig till den västliga försvarsalliansen – krav som i väst avfärdas som fullständigt orimliga.
I måndags träffades amerikanska och ryska representanter i Genève för bilaterala överläggningar, i onsdags fortsatte diskussionerna mellan Nato och Ryssland i Bryssel, och dagen därpå under Organisationen för säkerhet och samarbete i Europas (OSSE) permanenta råd i Wien.

ANDRA LÄSER