Över 700 personer har arresterats sedan kongressattackerna – däribland två som intervjuades av HBL den dramatiska dagen

Rättsväsendet i USA har jobbat för högtryck ända sedan en ursinnig mobb stormade kongressbyggnaden i ett försök att stoppa certifieringen av Joe Bidens seger i presidentvalet. En av de män som HBL intervjuade har fått ett långt fängelsestraff och den andra väntar på rättegång. En armé av frivilliga internetspanare har hjälpt den federala polisen att identifiera hundratals misstänkta.

De som attackerade kongressen 6 januari 2021 har identifierats – och straffats – i efterhand. Däribland Robert Scott Palmer som dömts till fem års fängelse.
06.01.2022 06:00 UPPDATERAD 06.01.2022 14:21
– Ärade domare. Jag skäms för det jag gjorde.
Robert Scott Palmer var tårögd när han i december dömdes till över fem år i fängelse för sin delaktighet i attacken mot Kapitoliumbyggnaden i Washington DC den 6 januari 2021. Det är det strängaste straffet hittills i det juridiska efterspelet till stormningen av den amerikanska demokratins högborg.
Men under den dramatiska dagen den sjätte januari hade Palmer en helt annan ton i skällan. Utan att vara medveten om vad Palmer hade gjort sig skyldig till under de våldsammaste timmarna på kongressbyggnadens trappor, intervjuade jag honom i skymningen, precis när Washingtonpolisen höll på att jaga undan de sista medlemmarna av mobben.

ANDRA LÄSER