Ledare: Ledarnas internationella profil kan lyfta Finland

Finlands position i världen har förändrats och det innebär såväl utmaningar som möjligheter för våra ledande politiker. De nuvarande har gripit chansen och ger landet en större synlighet än vad de flesta av deras företrädare har lyckats med.

LedareTommy Westerlundtommy.westerlund@ksfmedia.fi
29.11.2022 10:40
Finländska politiska ledare har sällan varit stora och kända namn långt utanför våra gränser och grannländer. President Urho Kekkonen var visserligen ett bekant namn och ansikte på många håll, men det var framför allt på grund av att han satt över ett kvartssekel på sitt ämbete. Han hade inte sällskap av andra finländska politiker som skulle ha rört sig vant och smidigt i internationella sammanhang. Kanske han inte ens skulle ha tillåtit en sådan situation att uppstå.
President Martti Ahtisaari var känd som fredsmäklare både före och efter sin mandatperiod 1994-2000. Paavo Lipponen (SDP), statsminister 1995-2003, var inom EU och inte minst inom den europeiska socialdemokratin ett känt namn och Alexander Stubb, utrikesminister 2008-11 och statsminister 2014-15, hade tack vare sitt förflutna inom EU och sin personliga sociala förmåga breda kontaktytor.
Men nu har vi en unik situation då det samtidigt finns flera politiker som är kända långt utanför Finlands gränser.

ANDRA LÄSER