Lejonen mot Tre Kronor – brödrakamp eller bara en match bland många?

De kära fienderna, Finland och Sverige, har mötts i flera klassikermatcher under årens lopp. Men hur speciellt tycker spelarna egentligen att det är att kämpa mot grannlandet?

Lejonen drog det längre strået i säsongens första rivalmatch mot Tre Kronor. 
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
13.11.2022 19:48 UPPDATERAD 13.11.2022 19:49
Landslagssäsongen som också nästa vår kulminerar i herrarnas VM i Tammerfors är officiellt i gång i och med att Karjalaturneringen är undanstökad. Lejonens säsongspremiär var långt ifrån någon fullträff med inledande förluster mot Schweiz och Tjeckien och sedan en frälsande seger över Sverige med 4–1.
Turneringens avslutande match mellan Finland och Sverige, Lejonen och Tre Kronor, på fars dag är en återkommande favorit i repris landslagssäsong efter landslagssäsong.

Men väger rivalmatcherna mot Sverige tyngre än övriga landskamper?

– Visst finns det en viss skillnad – de är ju vårt kära grannland. Man tänder till lite extra, men det är ändå en ishockeymatch som vilken annan, säger målvakten Harri Säteri.
– Vi brukar möta dem i de här (EHT) turneringarnas sista match, så det blir en extra laddning då man vet att laget är tillsammans för sista gången på ett tag. Så finns det förstås många bekanta spelare som man redan fått kämpa med i flera år, säger lagkaptenen Marko Anttila.
Marko Anttila stod för 1+1 poäng i Karjalaturneringens avslutande match mot Sverige.

Lillebror och storebror

Rivaliteten mellan grannländerna går förstås långt tillbaka, men utgångsläget har förändrats under årens lopp. Våren 1992 vann Sverige sitt sjätte VM-guld just på Finlands – som gjorde sitt första finaluppträdande – bekostnad.
1995 var det ombytta roller då ”lillebror” slog ”storebror” i VM-finalen i Globen. Efter den triumfen återvände svenskarna till den nordiska tronen med finalsegrar över Finland såväl i VM 1998 som OS 2006. Det rådde ingen tvekan om vilken av de två ishockeynationerna som hade en stark vinnarkultur.
– Det fanns absolut en liten rädsla att förlora. Sverige var alltid steget före och jag själv spelade i juniorlandslaget just då Sverige var på toppen. Då var vi lillebrorsan. Kanske har det förändrats nu? De här grejerna brukar ofta gå lite i vågor och vi måste fortsätta jobba hårt om vi ska fortsätta vara storebror, säger Säteri. 
Harri Säteri var strålande i brödrakampen mot Sverige. 
2011 fick Finland en ny VM-finalrevansch men Sverige svarade med att vinna VM-guld 2013, 2017 och 2018.
I dag kan Lejonen kalla sig både regerande OS- och VM-guldmedaljörer och totalt har man gått till final i fyra mästerskap på raken. Tre Kronor har däremot inte vunnit några medaljer alls under samma tid.
I stället är det Kanada – som Lejonen mött i tre VM-finaler i följd – som varit den spelmässigt tuffaste rivalen på sistone.
– Båda motståndarna taggar oss på samma sätt. Mot Sverige är det alltid en brödrakamp, medan Kanada är den stora elaka nordamerikanen. Och då man spelar med landslagsskjortan på sig behöver man ju aldrig leta efter kampandan, säger Säteri.

Landslagsveckans resultat

Herrlandslaget:
Finland-Schweiz 2–3 e str. (0–1, 1–0, 1–1, 0–0, 0–1)
Finland-Tjeckien 2–5 (1–1, 0–2, 1–2)
Finland-Sverige 4–1 (1–0, 0–1, 3–0)
Damlandslaget:
Finland-Schweiz 4–0 (1–0, 0–0, 3–0)
Finland-Sverige 3–1 (1–0, 0–0, 2–1)
Finland-Tyskland 4–0 (1–0, 2–0, 1–0)
Finland-Tjeckien 3–1 (2–0, 0–0, 1–1)

ANDRA LÄSER