Idrott borde alltid vara schysst

Om det här varit något annat än vad det är – en sportkolumn – hade rubriken lytt: Människan borde alltid vara schysst, och texten hade formulerats allmängiltigare.

Skribenten förundrar och förfasar sig över den våldsbejakande attityd som finns överallt.
05.11.2020 07:01
Naiv infallsvinkel, kan man tycka, med tanke på att vi människor är något av lömska predatorer som utan betänkligheter ger oss på bytesdjur för att döda – och med vett och vilja också anfaller artfränder om de står i vägen.
Inte särdeles schysst av ett släkte som beståtts med både moral och samvete. Fast vi exempelvis intalar oss att det är okej att avliva och glufsa i oss andra djur – bara vi gör det med respekt (för vad då, frågar en del). 
Och inte är vi så respektfulla annars heller. Handen på hjärtat: Hur ofta, bara så där i vardagen, söker inte du och jag efter lite lagom egen vinning på bekostnad av partnerns, kollegans eller grannens intressen? Eller tanklöst läxar upp någon bara för att vi råkat vakna på fel sida?
I ishockey och typ boxning och MMA florerar snacket om respekt. Som inte blir till mer än tomma och kallhamrade ord då man betänker att livet faktiskt står på spel när det smäller till – om inte på momangen så i längden.
 För vad hjälper det att slå någon på käften med ena handen och sedan klappa med andra då antagonisten redan ligger knockad och nödtorftigt kippar efter andan? Alltmedan gaphalsar till åskådare aningslöst, alternativt kallsinnigt, hejar på och kostymnissarna (expertkommentatorerna) levererar oneliners och ”analyser”. 


ANDRA LÄSER