Luciakandidat 3 Moa Larsson: Stallet är min fristad, där kan jag släppa allt och koppla av

Luciakandidat 3 Moa Larsson från Jomala har varit tärna för Ålands lucia. Nu vill hon gärna sprida ljus och lugn i övriga Finland också. Hon studerar matematik och trivs allra bäst bland hästarna i stallet.

Luciakandidat 3 Moa Larsson ser upp till kompisen Erika, som inspirerar henne att våga vara sig själv.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
02.11.2022 07:01 UPPDATERAD 02.11.2022 07:02

Varför ska läsarna rösta på dig som Finlands lucia?

– Jag var tärna för Ålands lucia i fjol och det var det finaste jag har gjort, det vill jag uppleva igen. Det bemötande som luciaföljet fick på olika äldreboenden var så fint. Jag tycker om att sprida lugn runtomkring mig.

Vilken roll anser du att lucia har i dag?

– Det här låter klyschigt, men lucia ska lysa upp i mörkret. Lucia ska hälsa på hos dem som själv inte aktivt kan ta del av olika händelser i samhället, som långtidssjuka och äldre.

Vem har nominerat dig?

– Alexandra från luciagruppen på Åland. Jag vet inte varför hon har nominerat mig, vi har inte pratat om det. Men jag är tacksam för att hon gjorde det, det var en fin gest!
Moa var lucia redan i dagisåldern.

Vem vill du helst lussa för?

– Människor som av olika anledningar inte kan ta del av kulturupplevelser. Jag tror att de uppskattar ett luciauppträdande mycket, för deras vardag kan bli väldigt enformig.

Lucia ska ju sprida ljus i mörkret, men vilket slags mörker är det som ska skingras den här hösten?

– Det finns mycket mörker omkring oss just nu, också rent praktiskt då elpriset nu är så högt. I världen händer många tråkiga saker, som i Iran där kvinnor demonstrerar mot sedlighetspolisen och bränner sina slöjor i protest. Jag beundrar kvinnan som kämpade mot polisen ända tills hon dödades, hon stod upp för det hon tror på. Alla tänker säkert också på kriget i Ukraina varje dag, vi delar en rädsla för att kriget ska eskalera.

Vad gör du för att hålla dig i form?

– Vardagsmotion är viktigt, jag behöver röra mig varje dag för att må bra. När jag är hemma är jag i stallet flera timmar varje dag, och det saknar jag när jag är bortrest. Humöret är ofta i botten de dagar jag inte hunnit åka ut till stallet. Det är också viktigt att hålla kontakt med familj och vänner.

Moa Larsson, kandidat 3

Ålder: 19 år.
Hemort: Jomala, Åland.
Familj: mamma Nina och pappa Mikael, en lillebror.
Gör: studerar matematik på distans vid en svensk högskola. Jobbar deltid på en försäkringsbyrå.
Musikintresse: gillar att sjunga, har sjungit i kör och sjungit för en sångpedagog i ett års tid. Sjunger just nu bara i bilen. Musikvitsord: 10 i lågstadiet, 8 i högstadiet.
Sjunger helst: Abbas Slipping through my fingers, som hon sjöng på farmors begravning tidigare i höst.
TV-program: Hon brukar titta på vissa serier, men aldrig någon hel serie klart.
Hobbyer: Hästen Willem och stallet, där hon tillbringar största delen av sin fritid.

Har du jobbat med välgörenhet?

– Fjolårets luciaturné var en välgörenhetskampanj, och i år sitter jag med i Ålands luciakommitté, som ordnar med allt det praktiska kring luciainsamlingen, som lottförsäljning och luciabruncher, allt samla in pengar.

Har du någon förebild?

– En god kompis Erika, hon inspirerar mig att våga vara mig själv.

Vilken nyhet har påverkat dig under det senaste året?

– Kriget i Ukraina har säkert påverkat oss alla, jag har blivit lite räddare. Jag hade aldrig tidigare funderat på om jag är säker här i Finland, men nu har jag blivit rädd för att något illa kan hända oss. Det är en ny känsla.

Var finns ditt smultronställe?

– Stallet är min fristad, där trivs jag alla dagar. När jag kommer till stallet kan jag släppa allt annat, slappna av och låta funderingarna fladdra fritt. Det är bara roligt att få pyssla med hästarna.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Jag vill bo kvar på Åland, kanske efter ett par mellanår någon annanstans. Jag vill ha kvar hästar i min vardag och hoppas att jag har en stöttande familj. Jag önskar att vi har det så bra att vi slipper fundera på om pengarna räcker till i vardagen.

ANDRA LÄSER