Teknologi och spel gav ägarna miljoner

Supercellmiljonärerna fortsätter att dominera listorna över toppinkomster. Över huvud taget är det nu företag inom teknologi, spel och placeringar som ger sina ägare och tidigare ägare miljoner.

Joni Kettunen som sålde sitt företag för hälsoanalys Firstbeat till USA hörde till fjolårets absoluta inkomsttopp.
10.11.2021 20:00
Spelbolaget Supercells grundare har toppat de finska skattelistorna de senaste fem åren och gjorde det också i fjol. Mikko Kodisoja och Ilkka Paananen tjänade i fjol 93,5 respektive 86,7 miljoner euro. Merparten var kapitalinkomst, men Paananen skattar för en förvärvsinkomst på drygt 14 miljoner då Kodisojas årslön låg på dryga 12 miljoner.
I årets skattelistor som alltså visar fjolårets beskattningsbara inkomster får Supercellmiljonärerna sällskap av en hel rad andra som tjänat sina miljoner i spelbolag eller teknologibolag.
Fyra i skattetoppen är Joni Kettunen på företaget Firstbeat i Jyväskylä. Firstbeat sålde i juli i fjol licensen för sina analysprogram för konsumentteknologi till amerikanska Garmin som tillverkar navigations- och kommunikationsutrustning för flyg- och konsumentmarknaden. Merparten av Kettunens inkomster är kapitalinkomster. Bland de 50 som tjänade mest i fjol finns även Aki Pulkkinen från Firstbeat med en inkomst på nästan 6,4 miljoner euro.
I inkomsttoppen återfinns också Mikael Thuneberg med en inkomst på drygt 24 miljoner. Thuneberg grundade företaget Supermetrics för insamling av data. Smartly som jobbar med digitala annonseringsplattformer gav de tidigare ägarna Kristo Ovaska och Tuomo Riekki drygt 23 miljoner euro var i kapitalinkomst i fjol.
Bland de sålda företag som gett goda inkomster finns också Small Giant Games med Otto Nieminen och Timo Soininen, bägge med inkomster på över 10 miljoner.

Goda inkomster för Herlins

Jämför man med dem som toppat skattelistorna tidigare år är familjen Herlin med även i år. Nu hittas Heikki Herlin på plats nummer tre med en kapitalinkomst på drygt 28 miljoner euro. Fadern Niklas Herlins dödsbo återfinns på plats 13 med en kapitalinkomst på drygt 12 miljoner. Antti Herlin finns även han med bland de 50 som tjänade mest i fjol.
Också på plats 18 finns ett bekant namn från tidigare listor. Tandläkarutrustningsföretaget Planmecas ägare Heikki Kyöstilä skattar för en kapitalinkomst på drygt 11 miljoner euro. Också medlemmar ur Motonets ägarfamilj Broman ligger högt på listan, liksom Antti Aarnio-Wihuri, Erkki Etola, Henrik Ehrnrooth och Peter Seligson. Tradition representerar även byggbolaget SRV:s grundare och storägare Ilpo Kokkila.

Förändring på gång

Fjolårets skattesiffror är ett tydligt tecken på de förändringar som pågår i näringslivet, tycker Mika Kuismanen, chefsekonom på Företagarna i Finland. Han påpekar ändå att inkomstgaffeln breddats betydligt. Direktörer på stora börsbolag tjänar fortfarande bra, med deras inkomster är ändå lägre än inkomsterna hos dem som säljer sina företag.
– De stora kapitalinkomsterna från företagsförsäljningar gör att man lätt förbiser de höga förvärvsinkomsterna, säger Kuismanen.
Företagarnas chefsekonom tycker att utvecklingen är sund. Att Finland har många innovativa företag som intresserar utländska köpare visar på en dynamik och innovationskraft i samhället. De kompletterar de traditionella börsbolagen och åstadkommer en rätt väl fungerande balans.
De många teknologi- och spelbolagen i Finland är enligt Kuismanen ett tecken på att vi skapat ett system där högskolor och universitet skapar förutsättningar för innovation och nytänkande. När en del lyckas innebär det också att nytt kapital söker sig till ny teknologi och uppstartsföretag.
– Jag tror på exemplets makt. De som nu säljer sina företag är dessutom unga och kan placera sina pengar i nya uppstartsföretag eller bli änglainvesterare. Det behövs riskkapital, säger Kuismanen.
Hans uppfattning är att det är det han betecknar som Slush-generationen som nu börjar visa vad den går för. De har växt upp i en omgivning som är positiv till innovation och utveckling och det innebär att Finland liksom också Sverige är väl positionerat i dag.

Kapital från börsen

Ett tecken på samma utveckling är de många nya noteringarna på börsens marknadsplats för mindre bolag First North. Nya företag som siktar på tillväxt söker nytt kapital den vägen.
– Det har talats mycket om att det finska skattesystemet bromsar företagens vilja att söka sig till börsen, men utvecklingen på First North i år visar att det inte är så, säger Kuismanen.
Han tycker att det finns en bra dynamik i företagsfältet just nu också för företag som siktar på internationalisering. Och även om företagen kanske i sig själva inte är särskilt stora så är de betydande arbetsgivare. Företagen sysselsätter inte bara sin egen personal utan också underleverantörer, ofta många sådana, påpekar Kuismanen.

ANDRA LÄSER