Tomtebobarnen en barnopera med både proffs och småttor

I den svenskspråkiga fantasioperan Tomtebobarnen som får sin urpremiär på Savoyteatern på fredag samsas erkända operaproffs som Monica Groop och 1,5 år gamla kördebutanter. HBL följde med repetitionerna några dagar inför premiären.

Tomtefar Juha Kotilainen och tomtemor Monica Groop granskar sångtexterna. Matteus Blad spelar ett av tomtebarnen, Pär.
Tomtefar Juha Kotilainen och tomtemor Monica Groop granskar sångtexterna. Matteus Blad spelar ett av tomtebarnen, Pär.
Runt det stora ovala bordet sminkas Tomtemor, operasångerskan Monica Groop, Tomtefar Juha Kotilainen bläddrar i partituret, medan de yngre i ensemblen äter mellanmål och läser läxor iklädda ekorrkostymer. I korridoren ligger peruker, flugsvampsmössor och skira tyllklänningar utspridda lite varstans. Det är bara några dagar kvar till premiären på barnoperan Tomtebobarnen som baserar sig på Elsa Beskows hundra år gamla klassiker om tomtefamiljen som bor mitt ute i skogen och de äventyr den råkar ut för under årets fyra årstider. Här på Björkhem, Vanda ungdomsförenings gamla trävilla, övas det flitigt både i festsalen, där dekoren riggats upp, och i övriga utrymmen. Premiären äger rum på Savoyteatern på fredag, men där får ensemblen tillträde först samma förmiddag.
– Det är den första barnoperan jag är med i. Jag har läst Beskow mycket som barn, så det är jätteroligt att spela Tomtemor. Vi har ingen producent och allt är lite huller om buller just nu. Vi får öva på Savoyteatern först på fredag förmiddag. För en professionell känns sådant ju fruktansvärt, säger Groop medan hon knyter fast sin flugsvampshätta.
Ensemblen består både av erkända operaproffs och amatörer. För bröderna Neo, 7, och Amos Lönnfors, 9, är det allra första gången. De äter lasagne strax innan det är deras tur att äntra den tillfälliga scenen. När de började sjunga i musikskolan Virtus kör i höstas kunde inte tro att de bara några månader senare skulle delta i en så stor uppsättning som Tomtebobarnen.
– Det är jättespännande, tycker Amos.
En stund senare är det brödernas tur. "Nu faller snön i skogen och marken är så vit..." sjunger den 25-hövdade barnkören, där den yngsta sångaren är bara 1,5 år gammal, med hjärtskärande vackra änglaröster. Neo och Amos står tätt intill varandra och lever sig in i sin roll – att agera istappar – genom att huttra. På scenen dansar också balettdansare från dansskolan Tanssila, men ännu har de inte hunnit till repetitionen.
Tia Svanberg som är upphovsmakare till operan Tomtebobarnen<b> </b>spelar Älvdrottningen.

Inspiration från Sagan om Ringen

Det är operasångerskan Tia Svanberg som kom på idén med Tomtebobarnen som opera och samlade ihop gruppen.
– Jag är lite överraskad att det inte gjorts något om Tomtebobarnen tidigare. Det har varit viktigt att allting är just så sagolikt och drömartat som i boken. Vi har hämtat inspiration och stämningar från till exempel Narnia, Sagan om Ringen och Game of Thrones, berättar Svanberg och fortsätter:
– Arbetsgruppen Opera Tellus har fått upphovsrätt till Tomtebobarnen av Nordic Drama Corner. Beskow-släktens representant Monica Knutson kommer för att se oss på Åbo Svenska teater i april, säger Svanberg.

Läromedelsmaterial till skolor och daghem

Under hösten har Opera Tellus skickat ut läromedelsmaterial till skolor och daghem om Tomtebobarnen och till fredagens generalrepetition har man bjudit in 600 dagisbarn och skolelever.
– Många lärare har berättat att det finns flera barn som annars aldrig skulle få en chans att se opera. Jag hoppas vi kan erbjuda dem ett minne för livet, säger Svanberg som själv spelar Älvdrottningen i skir ballerinautstyrsel.
För Dan Söderholm som står för regi, Hanna Åkerfelt som skrivit librettot och Kimmo Ruotsala som skrivit musiken är det första gången de gör barnopera trots att de i övrigt har mångårig erfarenhet av arbete på scenen.
– Alla känner Beskows sagor och man måste bevara berättelsen, men utmaningen har varit att översätta något som är så visuellt starkt till en helt annan konstform. Vi har försökt få med allt och att bevara Beskows familjesyn, men ändå så att berättelsen tilltalar nutidens familjer genom att skala bort det allför stränga, säger Söderholm.
Kimmo Ruotsala har tidigare skrivit musikaler och för honom har det varit en stor men glädjande utmaning att skriva opera för första gången.
– Operan är som en bilderboksopera med olika spänningsmoment som växer fram. Årstiderna och de olika berättelserna och stämningarna de skildrar med alla troll, skogsdjur, tomtefamiljen och naturen är fascinerande, säger Ruotsala som under repetitionen ackompanjerar ensemblen vid pianot.
ANDRA LÄSER