Norsk integrationsminister på ifrågasatt besök i Sverige – svensk minister ställde in

Som ett led i sin valkampanj åker Norges invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaug – till Sverige. Med bara några timmars varsel ställer ändå den svenska kollegan in deras planerade träff, med motiveringen att Listhaug "verkar mer intresserad av att sprida en missvisande bild av Sverige". Listhaugs egen regering uppges ha varnat den svenska inför besöket.

Från Oslo till Stockholm. Den norska invandrings- och integrationsministern besökte Stockholmsförorten Rinkeby under tisdagen. Hennes resa tätt inpå valet har kritiserats, men hon säger att det är viktigt för norska väljare att invandrings- och integrationspolitik finns på dagordningen inför valet.
29.08.2017 19:21 UPPDATERAD 11.09.2017 09:37
STOCKHOLM I Norge är det val till Stortinget om knappt två veckor, men trots det – eller snarare just därför – besöker Norges invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaug från Fremskrittspartiet Sverige på tisdagen.
Hon har redan en längre tid varnat för det hon kallar "det svenska tillståndet". I en debattartikel som hon har signerat och publicerades i Aftonbladet på tisdagen, är rubriken "Svensk asylpolitik ett totalt misslyckande".
Listhaug är en röstmagnet för det högerpopulistiska partiet men också känd för sina inte sällan kontroversiella, uttalanden och hårda retorik.
Efter att ha träffat den svenska rikspolischefen Dan Eliasson, och innan hon ska till förorten Rinkeby, möter hon medier utanför polishuset i Stockholm.

Varför har du valt att komma till Sverige mitt i den norska valkampen?

– Det är för att se på utmaningar man har här, vad man har gjort och vad man inte har gjort för att se om vi kan lära oss något i Norge om det, så att vi inte får liknande tillstånd i Norge, säger hon till HBL.

Vad är det tillståndet?

– Det är områden där polisen har problem att gå in, man måste gå in med stor styrka, där det finns laglösa tillstånd, parallellsamfund. Det har vi lyckligtvis inte i Norge och jag menar att vi måste göra allt vi kan för att heller inte utveckla sådana.
Hennes besök har kritiserats inte minst i Norge, där hon anklagas för att använda till exempel Rinkeby som ett slagträ i valkampanjen. Också regeringens stötteparti Venstre har ifrågasatt det.
– Jag tycker det är viktigt för norska väljare, både med invandrings- och integrationspolitik, att få det på dagordningen i valkampen.

"Rent nonsens"

Under en del av de många intervjuer Listhaug ger i Stockholm, och i synnerhet till talrika norska medier på plats, talar hon om flera områden i Sverige där polis enligt henne inte går in. I en intervju i norska VG kallar hon dem "no go-zoner".
Påståendet om "no go-zoner" tillbakavisar den svenska kollegan, migrationsminister Heléne Fritzon (Socialdemokrat) som "rent nonsens". Det var meningen att de två skulle träffas under besöket, men mötet ställdes in från svensk sida med bara några timmars varsel.
– Det har blivit tydligt de sista dagarna att Listhaugs besök är ett inslag i den norska valkampen. Listhaug verkar mer intresserad av att sprida en missvisande bild av Sverige, motiverar Fritzon i ett mejl till VG.
Också rikspolisen Eliasson har nekat till att det skulle finnas områden där polisen inte åker in med full kraft, likaså den tidigare inrikesministern Anders Ygeman. Däremot har den svenska polisen identifierat 61 så kallade utsatta områden. Av dem är 23 särskilt utsatta, och just Rinkeby är ett av dem.
De utsatta områdena karaktäriseras av låg socioekonomisk status, hög kriminalitet, narkotikahandel och mindre benägenhet av invånarna att delta i rättsprocesser och anmäla brott.

"Får vara noggrann"

Under dagen avslöjade Aftonbladet att den norska regeringen ska ha varnat den svenska inför Sylvi Listhaugs besök.
– Norges regering tyckte att den egna norska migrationsministern hade fel agenda och att besöket kunde användas på ett felaktigt sätt, säger en källa till tidningen.
Det norska utrikesministeriet och statsministerns kansli dementerar enligt Aftenposten till att de skulle ha tagit kontakt med den svenska regeringen inför besöket.
I Norge fick statsminister Erna Solberg (Høyre) ändå kommentera sin ministers resa och val av tidpunkt för den.
– Det finns inget tvivel om att när ett norskt statsråd reser en vecka före valet så är det för att illustrera delar av politiken man står för. Så Sylvi får vara noggrann med att det hon säger stämmer överens med vad myndigheterna lokalt säger om situationen, säger Solberg till VG.
Finansborgarrådet i Stockholm, Karin Wanngård (Socialdemokraterna) säger att Sylvi Listhaug är skyldig stockholmarna en ursäkt.
– Den norska integrationsministern, Sylvi Listhaug, valde att använda vår gästfrihet till att göra populistiska och osanna poänger i den norska valrörelsen, säger hon i ett pressmeddelande.
Besöket sköttes enligt henne från Stockholms sida efter att Norges ambassad hade tagit kontakt, och skedde i en anda av öppenhet där tanken var att dela erfarenheter.
– Ministern var uppenbart inte intresserad av att lyssna, lära eller ha en dialog, skriver Wanngård i en debattartikel i Aftenposten.

ANDRA LÄSER