Stor förödelse efter rysk attack mot köpcenter

Mitt i natten regnade de ryska bomberna över köpcentret Retroville med omnejd i nordvästra Kiev. Nu grävs döda fram ur ruinerna. Den ryska krigsmakten försökte också med ultimatum få den belägrade hamnstaden Mariupol att ge upp – men fick blankt nej.

En präst står bland ruinerna efter nattens ryska anfall mot Retroville. Områden under rysk kontroll samt rysk närvaro. Uppgifter från den 20 mars.
Köpanläggningen Retroville i nordvästra Kiev skakades under natten till måndagen av ryska anfall. På morgonen bolmade ännu rök från de kollapsade och förvridna byggnadsresterna, berättar nyhetsbyrån AFP:s journalister på plats.
Det finns ju inte mycket folk om natten i ett köpcenter, men även intilliggande byggnader drabbades. Nyhetsbyrån AP räknar till hittills minst åtta döda som hittats i rasmassorna. Sökandet efter offer fortsätter.
Den här satellitbilden visar civila byggnader som brinner i Mariupol under söndagen.
På det stora hela har dock den ryska offensiven mot den ukrainska huvudstaden stannat av. Sporadiska strider rapporteras på Kievs nordvästra och östra sidor, men fronten har knappt rört sig under de senaste två veckorna, enligt AFP.
Staden har ändå valt att införa ett nytt utegångsförbud som ska träda i kraft under måndagskvällen och gälla till onsdag morgon.

Nästan 400 personer

Värre är det i Mariupol, den belägrade strategiskt viktiga hamnstaden nere i sydost. Staden beskjuts från land, luft och hav, och på söndagen rapporterades en konstskola ha träffats där hundratals civila uppgavs ha tagit sin tillflykt. Det är den andra offentliga byggnaden som träffats i staden på kort tid, sedan en teater förstördes den 15 mars.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger i sitt nattliga videotal att konstskolan i Mariupol bombats av ryskt flyg.
Områden under rysk kontroll samt rysk närvaro. Uppgifter från den 20 mars.
– De var nästan 400 personer där, mest kvinnor, barn och äldre. De är fast under rasmassorna nu. För närvarande vet vi inte hur många som lever. Men vi vet att vi kommer att skjuta ned den pilot som släppte bomben. Precis som vi redan skjutit ned hundratals andra massmördare, säger han enligt The Guardians översättning.
Det finns dock fortfarande inga bekräftade uppgifter om döda eller skadade i attacken.
Ryska styrkor har slagit en järnring runt staden och har gjort små men stadiga avancemang runt den, enligt oberoende Institute for the Study of War. Det kommer rapporter om gatustrider i staden, där det råder brist på mat, vatten och elektricitet.

"Inte så optimistisk"

Det har spekulerats i att Mariupol skulle kunna bli den första större stad som helt erövras av ryssarna, och att Moskva-regimen i så fall kan göra ett stort propagandanummer av det. Men Denis Pusjilin, rysktrogen separatistledare i ukrainska Donetsk varnar för att ta ut något i förskott.
– Jag är inte så optimistisk om att detta kommer att vara löst på två-tre dagar, eller ens en vecka, säger han i den ryska tv-kanalen Rossija-1.
– Tyvärr, nej. Staden är stor.
Mariupol har i vanliga fall en befolkning på runt 500 000. Rent geografiskt breder staden ut sig över ett område som kan jämföras med Åbo eller Göteborg i storlek.

Kravet en fälla?

Enligt statliga ryska medier hade rysk militär erbjudit ett eldupphör och en humanitär korridor ut ur Mariupol, med krav på ett skriftligt svar från Kiev senast klockan 05 på måndagen.
En raserad del av köpcentret i Kiev. Ukrainska brandmän i arbete vid det bombade köpcentret i Kiev.
Ukrainas biträdande premiärminister Iryna Veresjtjuk avvisade dock kraven, enligt nättidningen Ukrajinska Pravda. Hon beskrev ett åtta sidor långt brev från Ryssland som en fälla, i och med att den humanitära korridoren skulle öppnas först efter det att stadens styre gett upp.
– Det kan inte vara tal om några kapitulationer, eller nedläggning av vapen. Vi har redan informerat den ryska sidan om detta. Jag skrev: "I stället för att slösa tid på åtta sidor brev, öppna bara en korridor".

Anklagar "nationalister"

På plats i staden var borgmästarens medarbetare Pyotr Andryusjenko inne på samma linje.
– Vi kommer att kämpa till siste man, sade han till BBC:s program Newshour.
Ukrainska makthavare uppger också att de så kallade humanitära korridorerna bara leder till Ryssland, och att tusentals Mariupol-bor redan förts österut mot sin vilja. Ryska representanter beskriver det i stället som att 60 000 invånare från Mariupol har förts "till säkerhet" i Ryssland, enligt nyhetsbyrån Ria.
Ukrainska brandmän i arbete vid det bombade köpcentret i Kiev. Satellitbild som visar hur civila byggnader brinner i Mariupol under söndagen.

Kommendör dödad

Ytterligare en högt uppsatt inom den ryska militären uppges ha dödats. Den här gången rör det sig om den ställföreträdande chefen för Svartahavsflottan, Andrej Palij, uppger flera medier. Han ska ha haft titeln kapten av första graden.
Guvernören i Sevastopol på Krimhalvön, där flottan är baserad, bekräftar uppgiften. Palij ska ha dött i strider i Mariupol. Staden, som ligger nära ryska gränsen i östra Ukraina, vid Azovska sjön, ses som strategiskt viktig för kontrollen över södra Ukraina.

ANDRA LÄSER