Finländarna fortsätter minska sin konsumtion av rött kött – det här åt vi 2021

Allt fler finländare föredrar fjäderfäkött så som kyckling framför svinkött, men den totala konsumtionen av köttprodukter fortsätter minska i Finland.

Inom de kommande åren kan fjäderfäkött bli mer populärt än svinkött bland finländarna.
Under 2021 åt den genomsnittliga finländaren 142 kilogram flytande mjölkprodukter, 84 kilogram spannmål, 12 kilogram ägg, 62 kilogram frukt och 63 kilogram grönsaker. Det här visar en ny rapport från Naturresursinstitutet Luke.
I fjol konsumerades i genomsnitt 79 kilogram kött per person, vilket är en minskning jämfört med tidigare år. I synnerhet rött kött konsumeras av allt mindre av finländarna. Jämfört med 2020 minskade konsumtionen av både griskött och nötkött.
Däremot fortsätter fjäderfäköttets popularitet av öka. I fjol konsumerade en genomsnittlig finländare dryga 28 kilogram fjäderfäkött.
– Ifall konsumtionen av fjäderfäköttet fortsätter att öka som den har gjort under de senaste åren, kommer den att bli högre än konsumtionen av svinkött, säger Erja Mikkola, expert vid Luke.
En annan trend som setts under flera år är en ökning i konsumtionen av spannmål. Enligt Mikkola beror ökningen på havreprodukternas nyfunna popularitet.
– Utbudet av havreprodukter på marknaden har ökat märkbart under de senaste åren, vilket syns i den höga konsumtionen av spannmålsvaror, säger Mikkola.
Under den senaste tiden har matpriserna i Finland påverkats av den pågående inflationen. Priset på bland annat mejeriprodukter, kött och kaffe har stigit med flera procent. Enligt Mikkola är det svårt att säga hur prisändringarna kommer att ta sig uttryck i finländarnas konsumtion.
– Personligen tror jag inte att de förändrade priserna kommer att orsaka någon större förändring i vilken typ av varor man konsumerar. Istället kommer man helt enkelt att leta efter billigare versioner av samma varor, säger Mikkola.
ANDRA LÄSER