Uppmanar till lugn efter osannolik OS-plats

Två år efter cancerbeskedet tog simstjärnan Rikako Ikee sig till OS i Tokyo mot alla odds.Men lagkamraten Ryosuke Irie uppmanar till att inte lägga alltför mycket press på 20-åringen.– Hon måste först och främst tänka på sin hälsa, säger Irie.

Rikako Ikee till vänster på bilden.
Anton Johansson/TT
05.04.2021 17:35 UPPDATERAD 05.04.2021 17:37
Japanskan Rikako Ikee drabbades av leukemi, blodcancer, för två år sedan och simkarriären sattes på paus. Hon behandlades på sjukhus i tio månader innan hon i mars förra året fick börja träna igen, och i augusti gjorde hon tävlingscomeback.
När Ikee klev upp ur bassängen under det japanska OS-kvalet på påskdagen var det i glädjetårar. 20-åringen var först i mål på 100 meter fjärilsim på tiden 57,77 sekunder. En tid som visserligen inte räckte till en individuell OS-plats i grenen, men väl en plats i det japanska stafettlaget på 4x100 meter medley.
– Jag kan inte beskriva hur glad jag känner mig. I målögonblicket mindes jag allt jag gått igenom för att ta mig hit, sade hon efter loppet enligt Olympic Channel.

Grattis från premiärministern

Ikees framgång i bassängen fick stor uppmärksamhet – både i Japan och i resten av världen. Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach gratulerade henne på Twitter. Det gjorde även Japans premiärminister Shinzo Abe.
Den japanske herrsimmaren, Ryosuke Irie, uppmanar dock till försiktighet. Han vill inte att fans eller media ska sätta för stor press på Ikee.

"Överraskad och glad"

Irie menar att man måste ha Ikees hälsa i åtanke.
– Jag var överraskad och glad för hennes skull, och jag kände hur hårt hon måste ha jobbat för att ta sig dit, säger han.
– Men du måste vara försiktig. Hon måste först och främst tänka på sin hälsa. Och det skulle göra mig glad om media inte hajpade upp henne för mycket.
Tidigare har Rikako Ikee haft OS i Paris 2024 som det stora målet. Hon var före cancerbeskedet en av OS-guldfavoriterna på 100 meter fjäril.

ANDRA LÄSER