Bostadsbrist i Stockholm – hotell kan bli hemma

I bostadsbristens Sverige dyker hotellboende upp som ett alternativ. I Stockholm kan det bli billigare än att hyra en etta. Nu går det också att köpa sig ett eget hotellrum.

Hemma? Post kan man få både till botellet och long stay-hotellet, men man kan inte skriva sig hos dem. Botellet tillåter maximalt 120 dagars boende per år, hänvisande till rättspraxis enligt Ella Bringle på Sisyfos, företaget som låtit bygga det. Lobbyn är liten, boendet drivs med liten personal.
19.07.2017 08:10 UPPDATERAD 19.07.2017 08:19
STOCKHOLM Bord, badrum, hall, pentry – och en säng som fälls ner från väggen. En hel del ryms på 9 kvadratmeter om man riktigt vill det. Det här boendet kan bli ditt för 900 000 kronor, motsvarande 92 000 euro.
I Sverige, där 88 procent av kommunerna enligt Boverkets undersökning rapporterar om bostadsbrist, dyker nu nya lösningar upp. En är Botell Volta som fastighetsbolaget Sisyfos har låtit bygga i en gammal industrifastighet i Bromma, tjugo minuter från centrala Stockholm.
På flera sätt handlar det om en hybrid. Antingen kan man välja att se de drygt åttio rummen, på mellan 9 och 34 kvadratmeter, som just rum eller som lägenheter. Och man kan äga sitt rum eller bo som på ett vanligt hotell, även om fokus är på så kallade long stay-vistelser, det vill säga på längre tid.
Det speciella är, enligt projektledaren Ella Bringle, att rummet hyrs ut när ägaren inte använder det. Sextio procent av avkastningen går till ägaren. Det är lite som ett avancerat air bnb, men så att uthyrningen sköts av botellet.
Till salu. Det minsta rummet på botellet är bara nio kvadrat, men här ryms ändå en del. Sisyfos som renoverat den gamla fastigheten kallar rummen lägenheter.

Ställningstagande

Målarfärgsdoft ger också luktsinnet bevis på att allt här är sprillans nytt. De första rummen var färdiga i november och den lilla lobbyn stod klar för bara några dagar sedan. Än så länge hyrs rummen ut som vanliga hotellrum, men försäljningen ska snart börja.
– Målgruppen för uthyrningen är framför allt de som pendlar i jobbet eller reser i tjänsten och vet att de är i Stockholm x-antal veckor per år, som är mellan boenden eller akut behöver ett tillfälligt boende, tänk vattenskador eller skilsmässor, säger Ella Bringle.
Ungefär hälften av de som är intresserade av att köpa är företag. Fler privatpersoner än Sisofys hade räknat med har ändå tagit kontakt. Det handlar till exempel om utlandssvenskar som vistas i Sverige bara någon månad per år. Somliga ser också möjligheten att investera – i Stockholm stiger bostadspriserna i en sådan takt att varningarna om bostadsbubbla kommer tätt.
Sisyfos ser sitt botell också som ett bostadspolitiskt ställningstagande.
– Vår tanke är att få förändring i hur man ser på byggande. Det finns en tröghet i regelverken som hämmar utvecklingen.
Botell Volta finns på ett område där detaljplanen inte tillåter bostäder. Bygger man nytt i Sverige ska vissa krav på storlek och tillgänglighet, precis som i Finland, vara uppfyllda. Detta har Sisyfos så här kunnat kringgå.
Färdigt inrett. Möbleringen i botellet är enhetlig men ägaren kan ta med mindre prydnadsföremål och liknande. Personliga tillhörigheter kan låsas in i ett skåp.
Jonas Möller är hotellgäst tillsammans med sin son som gör prao i Stockholm. Möller reser en hel del i arbetet och tycker att botellet fungerar bra. Hotellfrukostar mister sin charm efter ett tag, i stället är det skönt att kunna tillreda sin middag själv eller tvätta i den lilla gemensamma tvättstugan.
Han ser också en positiv samhällsekonomisk effekt.
– I Stockholm finns det många lägenheter som används av företag till tillresta. Där kunde de med behov av permanent bostad bo i stället och företagen använda boenden som det här.

55 procents hyresökning

Inte långt från botellet finns ett annat alternativ för den som behöver tak över huvudet, ett hotell där den kortaste tiden man kan hyra rum är en månad, den längsta fyra månader.
Sedan Long stay hotel öppnade i januari har det i princip varit fullsatt i de 143 rummen. Det är bostadsförmedlingen Bostad direkt som driver hotellet. Enligt vd Victor Börjesson är trycket på Stockholms bostadsmarknad så högt att man såg hotellboende på längre tid som en möjlighet.
Gästerna är företagskunder och privatpersoner. Stambyten, skilsmässor – folk som helt enkelt behöver någonstans att bo.
Den lägsta månadshyran för ett rum är 8 500 kronor eller 872 euro, inklusive frukost. Och det kan vara billigare än att hyra en lägenhet.
Statistik som Dagens Nyheter har tagit fram visar att medelhyran för det som kallas andrahandslägenhet i Stockholm var 12 484 kronor under årets första kvartal. För en etta är snitthyran 10 720 kronor eller 1 100 euro.

Siffror

710 000 bostäder behövs i Sverige fram till 2025 enligt Boverket.
42 000 bostäder blev klara i fjol vilket är flest sedan 1992.
1/3 bor på hyra i Sverige, resten äger sin lägenhet eller villa.
40 procent har bostadspriserna gått upp på tre år enligt Finansinspektionen som är oroat över skuldsättningen och nyligen meddelade att man vill höja amorteringskraven.
Och det är just andrahandsboende som många måste ty sig till, speciellt nyinflyttade och de som inte har råd att köpa lägenhet.
Den svenska bostadsmarknaden är annorlunda uppbyggd än den finska. Det finns bostadsrätter och hyresrätter.
För att få en hyresrätt behöver man i regel stå i bostadskö. Enligt bostadsförmedlingen i Stockholm har de flesta som nu får en bostad köat mellan sju och elva år.
Den som har en hyresrätt eller en bostadsrätt – ägarlägenhet – kan hyra den vidare och det är det som är i andra hand. Men det finns olika begränsningar, till exempel på kontraktets längd.
Hyresnivåerna är också delvis reglerade, men för sex år sedan ändrades bestämmelserna så att bostadsägaren betydligt friare kan bestämma sin hyra. Enligt Dagens Nyheter har det bidragit till att hyrorna för andrahandsettor har stigit med hela 55 procent på sex år. Trots det är konkurrensen om dem hård.
Rapporter i svenska medier om familjer som vräks från lägenheter med korta kontrakt eller unga vuxna som flyttar hem igen på grund av att de inte har någon annanstans att bo är därför inte ovanliga.
I Finland finns modeller där man köper ett hotellrum i investeringssyfte, men främst i turistcentrum som skidorter i norr. Ofta är ägarens tillgång till rummet klart mer begränsad än vad gäller Botell Volta.
Egen matsäck i frukostmatsalen. Annika Davidsson bor på Long stay-hotellet en stor del av veckorna. Hon pendlar till jobb i Stockholm från Skåne. Hon tycker om att kunna lämna kvar saker på rummet. Men om det är hotellrum eller lägenheter – det känns som varken eller, säger Davidsson. – Det är ett rum som man kommer till, kanske lite mer som mina barns studentrum.

ANDRA LÄSER