”Sexuellt frustrerade kvinnor blir deprimerade – männen riskerar ta till hat och våld”

Våld och kvinnohat som föds bland sexuellt frustrerade och ensamma män är hela samhällets problem, skrev doktorandforskaren Joona Räsänen i helgens Helsingin Sanomat. Reaktionerna lät inte vänta på sig.

Tinder och dejtingappar är plattformar där få vinner, anser filosofen Joona Räsänen. Då det finns ett utbud på tusentals människor där man tar ett beslut baserat på utseende på bara några sekunder drar det människans biologiska drifter till extrema nivåer. De enda som vinner, menar Räsänen, är de vackra, unga och sexhungrigaste. På stranden blir både korta män, överviktiga kvinnor och folk som exempelvis har någon invaliditet.
Jeanette Björkqvistjeanette.bjorkqvist@hbl.fi
31.01.2023 05:00 UPPDATERAD 31.01.2023 07:34
HBL når Joona Räsänen per e-post i Aarhus universitets statsvetenskapliga fakultet, där han för tillfället är doktorandforskare inom bioetik. Han meddelar att han är så upptagen att han endast svarar på frågor via e-post, så vi skickar en rad frågor till honom.
Temat är den kolumn som han i helgen skrivit i Helsingin Sanomat. Rubriken var ”Sexuell ensamhet är också ett samhälleligt problem” och texten handlade om det växande antalet sexuellt frustrerade ensamma män, som riskerar marginaliseras, eller rentav börjar hata kvinnor eller blir våldsamma.
”De unga männens bitterhet och kvinnohat frodas enligt forskningen särskilt där konkurrensen om kvinnor är hård och männen har stora svårigheter att hitta en partner åt sig”, skrev Räsänen och menade att det här är ett problem som hela samhället bör förhålla sig till.

ANDRA LÄSER