Läsningens och vänskapens smärtpunkter

Upplevelsen när ens relation till litteraturen skaver är inte helt olik känslan av en vänskap där allt inte står rätt till, skriver litteraturpoddarna Kaneli Johansson och Hanna Ylöstalo.

I novellerna Vi var rovdjur av Sara Stridsberg, Det är så man gör av Rachel Cusk, Suburban Weekend av Lisa Taddeo och Apollo av Chimamanda Ngozi Adichie synas vänskapens smärtpunkter: missförstånd, rivalitet och gruppens komplexa dynamik. Där vi tidigare betonat vänskapens stärkande kraft belyses här i stället maktspel och obalans. I säsongens sista avsnitt av podden Samtal med vänner återgår vi till temat vi inledde säsongen med, nämligen vänskap. Den här gången utgår vi från förlaget Novellix ask Fyra noveller om vänskap, där de nämna novellerna ingår.

I samtalets inledning närmar vi oss också en annan smärtpunkt: att som läsande person vara lästrött och hamna på kant med böckerna en tar sig an. Upplevelsen är att inte bli inbjuden i texten eller hitta någon greppyta, texten slinker genom fingrarna på en, man kastas ut ur den gång på gång. Orsakerna kan vara många: stress, tankspriddhet, ett inre svammel som överröstar textens berättelse. Detta följs av en banal besvikelse och ifrågasättande – vad är det för fel på mig som inte kan ta mig an det här verket?

Upplevelsen när ens relation till litteraturen skaver är inte helt olik känslan av en vänskap där allt inte står rätt till. Man kan se läsning som en form av vänskapsrelation, som också den måste vårdas och tas hand om. Ljudböcker kan sänka tröskeln att ta steget tillbaka in i läsandet: den egna ansträngningen blir minimal, det är som att bli matad med litteratur utan att behöva lyfta handen ens för att vända blad.

För oss fungerar Novellix noveller som vårdande energikickar då de i sitt tillgängliga format fungerar som inkörsportar till teman och författarskap. I stället för att hänge sig åt hela Cusks hypade Konturer-trilogi kan man läsa hennes novell Det är så man gör medan Taddeos Suburban Weekend inspirerar oss till att vilja utforska författarens omtalade reportagebok Tre kvinnor. Vi uppskattar också att återvända till bekanta författarskap. I Stridsbergs Vi var rovdjur känner vi igen tonen och tematiken från tidigare verk, och trots att den nästan är enerverande i sina manéer, känner vi oss som hemma.

Ibland är vänskaper rovdjurslika, som den mellan systrarna som sammanförs i bilens baksäte i Stridsbergs novell. Samtidigt som den äldre systern inte vill unna den yngre pappans uppmärksamhet så är ömheten mellan flickorna påtaglig. Också läsupplevelser består av både toppar och dalar.

Säsong 2 av Samtal med vänner börjar i augusti. Under pausen ser vi fram emot luststyrd läsning, hemlig läsning som inte exponeras i medier, och att kunna återkomma med fräscha tankar till podden på hösten.

Fotnot: Podcasten Samtal med vänner kan höras på HBL.fi, liksom på Soundclout, Itunes och Acast.

ANDRA LÄSER