Uppstartsföretagen vid Lunds universitet vill förbättra världen

Moa Persdotter har en månad kvar som verksamhetsledare vid VentureLab, som är Lunds universitets inkubator för studenter. För henne är det totalt främmande att blivande entreprenörer bara är intresserade av att bli rika.– Det är många som försöker lösa vardagsproblem och riktar in sig på delningsekonomi. Andra försöker lösa globala utmaningar.

Moa Persdotter har lett Lunds universitets uppstartsprogram i två år. I höst ska hon börja jobba vid den svenska innovationsmyndigheten Vinnova med digitalisering och jämställdhet.
05.07.2020 07:00 UPPDATERAD 12.07.2020 18:23
Vi träffas på Djäkne Kaffebar & Coworking i centrala Malmö. Orsaken till att vi inte träffas i Lund där studentinkubatorn finns i anslutning till universitetet är att Moa Persdotter håller på att ge över jobbet till sin efterträdare och har haft möten om det i Malmö.
Djäkne kaffebar är ett passande ställe, här jobbar nämligen många uppstartsföretag och entreprenörer. Efter att baristan Javier har tillrett varsin japansk iskaffe börjar vi tala om de ungefär 350 projekt som lämnas in årligen.
– Många av idéerna har att göra med delningsekonomi. Det gäller till exempel cyklar – för att Lund är en sån studentstad – eller hur vi kan ta till vara mat från restauranger i stället för att kasta den och använda det billigare alternativet och ge den till studenter.

ANDRA LÄSER