London: Ryskt försök till valpåverkan

Med stor sannolikhet försökte aktörer kopplade till Ryssland att påverka det brittiska valet 2019, enligt Storbritannien. Ett "antiryskt misstag", lyder reaktionen från det ryska parlamentet.

Det är "nästan säkert" att ryska aktörer försökte påverka det brittiska valet 2019, enligt utrikesminister Dominic Raab. Arkivbild.
16.07.2020 18:07 UPPDATERAD 16.07.2020 18:23
– Baserat på en omfattande analys har regeringen dragit slutsatsen att det är nästan säkert att ryska aktörer försökte påverka valet 2019 genom att sprida olovligt förvärvade och läckta regeringsdokument, säger Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab.
Dokumenten i fråga berörde förhandlingar om ett brittiskt-amerikanskt frihandelsavtal och publicerades i nätforumet Reddit. Enligt den brittiska regeringens utredning fick materialet aldrig någon större spridning, varpå de ansvariga aktörerna gjorde nya försök att distribuera känsligt material.
– Även om det inte finns några bevis för en bredare rysk kampanj mot valet så är alla försök att påverka våra demokratiska processer fullständigt oacceptabla, säger Raab och fortsätter:
– Regeringen förbehåller sig rätten att i framtiden svara med lämpliga åtgärder.
Leonid Slutskij, ordförande i ryska dumans utrikesutskott, reagerar kraftigt på utpekandet från London.
– Det brittiska ledarskapet begår återigen samma antiryska misstag och underminerar inte bara banden till Moskva ytterligare utan också sin egen auktoritet, säger parlamentsledamoten till den statliga nyhetsbyrån Ria.

ANDRA LÄSER